會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
想問下HKFRS 16對Treasury dept有無影響?間公司多咗個lease liability 响Balance Sheet會唔會令到liquidity risk或gearing ratio增加?Treasury dept洗唔洗理啲standard嘢?
D記 FS wok過non fs
LM
[url]做左com sec1年到 未考牌 宜家有中型bank commercial banking offer 做back office 主要開公司戶口 我都有啲興趣 大家覺得兩邊career path點
Com sec 真係好悶 個牌又愈黎愈唔值錢[/url]
考eo or discipline officer la
big4 fs轉另一間big4 fs其實難唔難
搵銀行入行再算
4大考完牌, 跳出去做FIN ACC / FPA, 之後上FM
再跳大企 Head of fin / FC / CFO

一般都係咁行
唔明點解做會計咁多人覺得big 4 audit唔好
個個鳩衝做transaction advisory諗住轉去做"corp fin"

屌那星依家做bulge bracket ibank嘅香港人都好難搵exit
唔知離開advisory去細中資做deal有咩前途可言

做過ibank,呢一年係linkedin想搵headhunter搵fp&a嘅工
話唔介意cut一半以上
d headhunter話mostly looking for big 4 experience
com sec應該悶到喊
我聽迌做tax既人响big 4做1至2年就轉行,或劈掉重練,走返去做audit
FP&A 悶到喊
做ibank唔係big 4 人,尤其fs audit/advisory 想行條path咩?
係咁架啦
日撚日對住spreadsheet,,呢家又興power bi
的確係, fpa好撚鐘意請big4, 2 tier 出黎既人

可能興佢地exposure多?
做税成世留在四大, 加班未夠?, 上到P, 跑數無客又係死, 出commercial有幾多大公司有headcount睇tax. 税海無涯, 回頭是岸
唔明
你意思係我做ibank點解想做fp&a?
可以轉做咩?
唔好想移民, 各處鄉村各處例, 稅局打成世, commercial會計又唔夠四大審計爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞