會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
畢咗業啱啱10年, 不過我唔係做會計
之前有人叫我唔好做FP&A,轉做fund accounting,話bonus好正,但fund accounting 要做到mgr先唔洗入數
間maple fund係咪sell side?點解成日請人?
你轉banking做IA或者compliance 人工應該高過FP&A r ma?點解由fs 轉non fs commercial

見啲job ad 請IA, compliance, fund accounting呢幾樣人工都高過FP&A,你未做過FP&A 唔好太高期望,呢樣工種唔需要advanced accounting knowledge,唔係啲technical 會計工種,有人做幾個月覺得唔啱做走返去做firm

fund accounting 入到buy side應該fat fat
咩政府工?
應該月薪都係3尾左右
但bonus比較多
如果做buy side,入數呀capital call 呀個d最19嘅野有fund admin 做
不過佢做完你都要review,份report 亦係你負責睇,同埋可能要一個人打理好多隻fund
隻fund 有sfc牌就要搞埋frr 個d 19野
利申:冇親身經歷過,上面講嘅野係我對啲客嘅觀察同埋問啲客/headhunt所得知返黎,未必準確
ia/compliance真係完全冇興趣,唔想對住d rules /standard/regulation
FP&A我諗相對應該比financial reporting有趣嘅
雖然我都知有d fp&a position 可能係每個月copy and paste
fund admin黎
識人做過,ot 到仆街
換個角度睇就係咩都識少少咩都唔精
你做邊種fund audit
練好啲英文同excel 再努力搵下
我記得我係第個post覆過你
我記得你呀巴打
pe嘅話,real estate, fof, direct investment 都有做過
hedge 冇做過
依家加加埋埋應該報咗超過五百份工
linkedin/jobsdb一見到有新post 有m&a/investment analyst/corporate finance字眼我就會報咗先
搞咗咁撚耐先有兩個叫做關關地事嘅position 嘅interview仲要最後都係收咗皮冇下文
英文自問唔算太差,technical 方面我洗咗幾舊水美金買咗個叫fmva 嘅course自學緊valuation其實可能都係燒錢
各位audit人
想問大家有幾熟打公司operating model同valuation
同埋fs嘅話熟唔熟ifrs9
首先你要諗下想做邊種investments

例如你中意real estate既就download下big4啲publications睇下 起碼有野吹吓

或者你試下寫專啲個resume 唔好乜鳩都寫哂入去 你報五百份冇乜回音可能係你都用一樣字眼既resume 你試下代入下睇果個人既角度去寫 雖然我都係得一兩份有回音

報得多唔等於有回報 要有心加有運

覆下你可以令我記得當時見工有幾難 要好好珍惜而家有既機會 共勉之
全香港最大嗰間公營機構
多謝巴打鼓勵
其實我都一路有改cv
你以前會唔會寫埋cover letter?
識人做。
似地獄
會計無明天
3年Audit啱啱轉in house fp&a揮手
咩industry ?
Construction
千祈唔好
好多時都係見工果刻啲人先睇你resume
應該幾高人工
試過send工連cover letter都懶得send,好快有得見,跟住有offer,cover letter似乎作用不大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞