會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
見到出面講會計d post講講下都變晒做audit
次次都無人講audit以外有咩field可以做
個人覺得acct grad可以試下corporate finance, compliance同com sec
呢三個field既career path都唔錯 都有牌考
corporate finance 姐係做咩?
compliance唔係一般人入到, 同埋多數唔請fg

com sec重戇尻, 考完牌都係得3皮
但係有pcll / cpa都可以做
出bond
IPO
compliance一開始做contract都會請fg
咁可以考cpa做com sec
g
g咩
Audit洗唔洗考咩試
QP
做audit一定要考cpa啦
唔考無qpay keep住低人工或者加得好慢
讀緊a&f都唔知grad可以jmg
唔討論audit
中左伏
唔考分分鐘做唔到仙
參考我講個三樣
反而想知compliance 出路點
做到既
不過做幾年見你仲未考到試就會踢你走
有排都轉唔到perm
小弟major account,minor Is+finance
係edx自學緊programming(Python, C, etc.),遲啲想master埋cs
想問我呢種account+it有咩出路?
如果講長遠少少呢 想知fg做compliance/ corp fi有咩出路
Compliance會唔會做死成世 話哂跳唔到fo
Corp fi過檔PE/VC又難唔難
可以直接搵FP&A
如果你master讀CS
不如直接做CS啦唔好再諗acct
compliance同fo兩種skillset黎架喎
好少人咁樣轉

Cor fin過檔PE VC唔難
一直都想知FP&A同management accounting有無關係
it audit
考cisa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞