會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
Bank ops
但岀面做bank 都9-21:30 ,點解唔做audit , 有個slack
咁你依定諗住讀咩?
9點半收工都少數架喇,唔做銀行唔做audit 做commercial 跳幾跳人工都唔錯架,如果為人工 做啲要跑數既工 搵得仲多,呢個世界搵到生意既人 高人工都好正常,出到黎社會會發現好多人搵3x-4x k 無做過big4(因為做唔掂)但咩都唔識 日日鳩hea準時就走既人。 只係想帶出唔做audit 都唔洗睇到咁灰
做咗政府6年應該好難跳返岀嚟?
sigh...如果由頭黎過做entry level?
Commercial
利申:我係
但ird唔係好多人會搶佢地咩?
我都係
巴打你做咩field??
頂唔頂得順私人市場嘅壓力
做過big 4 audit 但又30-40k 無鳩hea 又點睇? 問一問啫
咁當然big4 audit好易高人工,但要挨到先得嘛,唔係個個都咁易挨到。 入唔到audit,都唔洗灰心,出面大把其他工,不過考牌big4就有多啲support既
我條路好曲折(見我username)
做過一年costing
做過一年audit junior
依加準備做返full set (由零開始)

巴打你係fg?
其實純commercial 真係俾auntie uncle做架
不過因為我以前做過覺得無問題
有d acct assistant ge post係專請degree holder
而且我有情緒病,想捱都唔得
另外對銀行/compliance 無興趣

唔抗拒acct, 無咩大志
所以先做commercial

其實純commercial 唔係無機會上
但真係比big 4人少
同埋睇際遇
巴打可唔可以講多少少advisory
Acct +IT 好吃香
Acct +Data更好
但做IT audit浪費哂
因為IT audit唔需要programming

會計友成日都話驚俾AI取代
你去做呢樣野就very good
好! 謝謝你~
有無諗過cybersecurity
宜家咁多accounting system
但係好似無乜人諗點prevent data leakage
係我平行時空定點?
香港黎緊呓既環境仲諗住咩big4, Corp fin, com sec可以好似以前咁好搵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞