會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
其實我見好似好多寫account system 既都唔係好專account, 想知呢行係咪唔洗account底?
名唔同, 做既野差唔多
要識啦
唔係點聽得明個客講咩
基本既Financial accounting 同analysis 個d都要知係咩
無錯 如果唔係唔知accounting process係點
呢行都幾好發展,起碼無咁易取代,2樣都要識
我見過d sales 真係唔係好知
FP&A多唔多opening?
同埋career path係點?
咁唔同行業又有唔同要求,唔係真係簡單識dr cr 就得
做system係幫手淘汰緊d accounting clerk data entry work
都係,由invoicing 開始射哂去sales and purchases,如果再map埋bank,settlement 都唔洗搵人做
IT AUDIT最啱你
都多, 大少少既公司都有
internal黎講, 做既野有value過accounting先
唔只...連analysis個part 都淘汰埋
只係遲早既事
d 大software都已經有AI幫手分析
QP係一個考試,考試合格加埋足夠經驗就可以得到CPA資格
請問IT audit定audit前景好啲?
(我剩係知it audit冇咁chur,少啲ot)
aml cdd嗰d就算啦
同埋依家好多都搬咗去大陸/馬拉做
真compliance位我懷疑audit上仲多過contract位轉上去
真compliance位我懷疑audit上仲多過contract位轉上去
人工同條career path係點?
會唔會一開始做commercial fp&a個人工加幅好低?
香港主要有三個會
Hkicpa
Acca
Cpa australia

想考aicpa可以去關島考
正確
勁嘅就corp fin, or 搵in house FP&A, 依2樣咁無悶,同埋叫drive 到business

其次就上邊ching 講嘅com sec, compliance 都得,但可能要進修 考埋hkics, pcll
唉... 10個牌都冇用...
朋友見我N 個牌,實際有苦自己知...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞