會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
做税過來人, 做税除了轉會計師樓, 轉commercial好難因位很少, 入前三思
cpaa求其搵人簽就得?
hkicpa好似得register咗嘅先可以簽,好煩
無計喇,香港睇名氣,HR 又廢,你big 4 易叫高d
Bank background ?
Nonfs wok d ?
foundation兩千幾一科,考試就係100題mc,內容唔算多嘅。

可以考住先,同埋佢係年中任考,只要有time slot,今日book,聽日考都得。

我個人建議翻工前考得幾多得幾多,咁就好明顯到時壓力細好多。
Ching year幾?
HKICPA >>> ACCA>CPAA
MT 大概幾多gpa先有得in?
三大a&f
基本上啲同學都係aim bank mt/other mt
top嘅就aim ibank/consulting
big 4當係safety net

追哂post發現好多無乜研究過嘅行業多謝分享
真mt一定要1st hon
勁人唔會研究我哋呢啲field
咁又唔見得 唔少人~3.2入(大bank)
過3又pass apt test應該都有得in下三大嘅話
3.2入去陪跑
咪昆鳩fg啦,compliance 係人都做得,咩major都得
咪昆鳩fg啦,係人都做得果d係kyc/cdd/tran mon
on9...大公司/銀行group compliance 真係乜鳩major都有,根本大學都無course直接講compliance ,個個都係fg做,出黎睇下manual, 同sfc, ma交幾次手,有d經驗就升到啦...
我身邊已經有唔少人major連business 都係都做緊大行compliance officer
你好明顯係呢financial industry, 但了解唔夠然後出黎鳩up幾句果d人
其實唔洗拗啦
去jobsdb到search compliance咪知個market想要啲咩人
Gpa夠3.3有得in,之後唔會睇你gpa
Big4 優缺點
優點
1. 相對銀行穩定,少裁員
2. 人工加幅穩定
3. 多後生仔女
4. Accounting industry 最top嘅experience

缺點
1. 超長工時,係人都知
2. 瘋狂multi tasking ,包括一堆admin嘢
3. 唔係fs嘅前途同工時差好遠,而2/3人唔係做fs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞