會計畢業生audit以外嘅出路

1001 回覆
33 Like 101 Dislike
巴打 Same
做緊細Bank BO Commercial bank
想問下 係澳洲讀完會計 做緊間普通accounting firm準備緊考cpa (我短時間無可能係澳洲入到big4) ,條路應該點行 (博緊移民澳洲短時間番唔到香港 賭緊前途)
Commercial點上?有無咩牌係必考?求指點,因為做audit真係無生活
下?你想做commercial 咩?fg?
我有舊同事係憑經驗當時俾上司提攜,所以無牌無做過big 4都做到finance manager
我考緊QP, 雖然做工作內容無咩幫助,但考好過唔考
ACCA可能會好啲?唔會出嚟做audit考QP會唔會大材小用?
job opportunities 比treasury 多,但pro唔pro呢啲好主觀
巴打,你最近又成功轉工?assistant mgr?
唔太了解過澳洲點 sorry 答唔到你
咁已經好好啦出路多
做成點 career path如何
花啲時間諗吓揾人傾吓有乜工會啱自己
唔用心諗吓 求其揾份工 最後可能又再loop
唔係QP響香港認受大d咩?
不過我QP已pass左兩份,所以會繼續考落去

唔做audit的確大材小用
我咪係例子
見#90
依加諗緊點做好
得local experience會轉到IA?
洗唔洗另外再考cisa 個啲?
轉個時未考
轉完先知有cia cisa lei樣野

但係比較細team既ia
但幾年local firm experience (當升到sen),轉去2nd tier好啲定跳出去做ia好啲?
我做左3年local轉出黎

2nd tier定ia 答你唔到
但事實係一做in-house人工就加得好慢
巴打你咁短時間轉工,每份工duration 唔長,會唔會被hiring mgr話job hop? 你點拆?FP&A 好撚辛苦,啲BU成9日臨收工request做simulation或analysis,煩到想裸辭
其實有冇人知而家出面咩環境
feel到間間公司都用經濟差同武廢黎做藉口 唔比高人工 或炒人
而家出面acc industry commercial 係咪真係咁差市道 (唔計零售果d)
commercial 係麻麻,只聽過fund accounting仲請人,FP&A 請人既工,大公司都有啲伏伏哋,個市junior grade會計工唔太難揾,但FG係難過以前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞