Samsung Galaxy 集中討論區 (86) Galaxy Note20|Z Fold2|Buds Live

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
如果真係$16000-17000
而個摺mon又唔易爛嘅話
我會衝
我都iphone fans
但呢幾年擠牙膏太勁
同埋奶得太出面
潛意識上我都多左幾分抗拒
如果以11 pro max $12499
同當fold 2 $15999 (9估)咁計
其實我都會去左fold 2度

如果上到$18k 我就算了 個關口過唔到

用緊note10 我覺得流暢度有d apps 係差d 既
但個mon 真係贏好多
但上網速度同通話我覺得好過iphone 了
好少
我返工搭車訓教
你當細機(s10)咁用其實應該差唔多
缺點就係張mon貼花左好難搵一張好似原裝咁好已經花哂了
我最驚新 iPhone 今年都仲用 60hz mon
到都肯定震驚科技界
呢一兩年發生咁多事
Tim Cook都好似當冇事咁狂奶
真係唔太接受到

不過Apple賣軟件、Samsung/An廠賣硬件呢個係事實
睇下用家點取捨
我就兩邊嘅嘢都有買
享受哂兩邊嘅好處
平嗰部應該仲係60Hz
貴就120Hz
不過三叔Note 20都係咁
唔用先至震驚吧,720p mon都同你玩到去xr先完啦
我就變左對佢新野不再狂熱想即出即買
可能上90hz 話已經夠用
Apple個玩法係樣樣都唔俾到最勁你
但會用唔同產品互補
等你慢慢入坑俾佢圈住
所以唔洗你好狂熱
但要你留喺度

Andoird廠就因為兢爭大
單一部機嘅硬件會谷到最勁
但同時來得快去得快
啲廠好難留得住啲客
agree
我其實一直都好想有一次係對家廠可以做樣好野出黎 等apple 唔好再坐定笠6 咁再擠牙膏
唔敢講fold 2/note 20u 做到
但的確令人有心動已經可以令apple 頭痕
記得舊年Note 10八月頭發佈
八月廿幾有機攞
剛爬文,有ching話問左csl store. 話要等香港13號發佈會後先知
我識 d 人本身用緊 iPhone 但想轉會但轉唔到
原因係 d 相同file save 晒係 icloud 到
我反而覺得Android廠最大敵人始終都係啲Android廠互鬥多過Apple
Apple嘢個思維自成一格
啲fans亦未必care啲硬件夠唔夠An機鬥
但An廠嗰邊每樣硬件都要比較一輪
又有支廠走嚟偷技術靠國家補貼做爛市
令啲廠好難突圍而出
有心搬實搬到
不過Apple養懶人/太吸引懶人搞到啲人懶得搬
唔用囉 手機自己塊玻璃好勁 我咩都貼無事無花
幾時有note 20 實機玩?
通常如果冇乜諗住轉牌子就會用晒佢d服務
早兩年我iphone轉samsung都手動電腦轉相
依家用左兩年samsung都用埋佢舊雲方便換機果陣唔洗backup
想問下大家咩情況先會用到佢個dex mode
我s10+用過一次覺得反應幾慢下
插hdmi反應快好多
駁電視用browser上網睇片
取代laptop輕辦公 文書野/睇戲
識開linux但從來無用過 聽聞Linux / windows on arm黎緊,希望快啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞