Samsung Galaxy 集中討論區 (86) Galaxy Note20|Z Fold2|Buds Live

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
唔好話s20,lm睇n20系列都唔會做到 而家猜測出事嘅位一係就粒垃圾exynos990,一係就係少左粒iris 5,呢兩樣野成個20系samsung都無改善過
唔得 硬件限制
ONE PLUS 做到120hz @ 2k
係因為做左兩條mon 線增加bandwidth

S20 設計果陣好似無預到
第二個原因可能係上文巴打所言

samsung 要遷就返 exynos 990
Max weinbach唔係話一樣咩
唔可以,硬件上做唔到。
OnePlus 8 Pro 做到係因為用咗 Dual MIPI,而 S20 Series 只係用咗 Single MIPI

https://www.sammobile.com/news/why-galaxy-s20-will-probably-never-get-120hz-qhd-resolution/
主要係可靠性問題
11至13個鐘係齋聽唔講?

最驚開call忽然間斷線或唔夠電
true 所以我本身係S6 S7之間struggle
但知道LCD唔係super amoled之後就灰左 都係S6算...
s7 有 120Hz 冇理由買s6。。
ip x用家留意緊 S20+

120hz 大mon

有冇轉會用家分享下

整體流暢度 電量 易唔易壞 值唔值得轉
係咪我記錯,之前樓主唔係po過max weinbach嘅twitter話lane數一樣咩? 搵唔翻個source

未買機先買殼
順,電量正常,唔易,值

快換
https://youtu.be/YT1UhNiDsH8

傾電話好似都係潛水聲wo

2:14
我分享下s20+既穩定性,我新用時就會錫機,隔幾日熄一次機

後黎新鮮感完左就粗用,成個星期都唔熄一次機,一次hang 機reboot都未試過,係一次都冇,大概一星期先熄一次機

note10+都算穩定,但用得耐d app既裝得滿cache,就會lag,大概用左9個月後出現,要手動清下野

s20+仲未lag,順,兩部誤觸都有如唔帶套,兩部指紋解鎖都未算非常快,有改進空間

s20+ mon色水偏濃要留意

note20+ ultra我覺得唔計價錢,同有用家唔慣咁重咁成部外,會係好好既選擇,不過未有貨,同埋玩落有小問題都唔奇,s20+小問既update解決得7788,穩定同實惠之選

iphone我用過ip5,以前覺得幾好因an機太廢,而家既新ip我覺得s20+既尾燈都見唔到,唔同level
真係好on9
本身可以唔使多嚿嘢
note9用家都唔知換咩好
部機仲順不過壞panel (mon偶爾變色)
其實note9仲可以玩多幾年
不過我都用到有啲悶又鳩痕想換機
S20 / S20+
缺點太大部 最盡只接受到 note10 非+版 既大細
咁咪買S20 又唔似Note細機係閹割版
用緊s10e小鋼砲 暫時好順 等s21 算
tab s7 $649 s7+ $849
巴打可唔可以講下AMOLED 比LCD 有咩優勝?
6千頭其實抵喎
顏色會鮮明少少 但冇咁像真 power consumption都應該比lcd好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞