木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
Lm
原來係全單 難怪LL16好聽咁多
咁比較唔公平 雖然同價
儲夠30k買真Martin聲
放二手結他
少彈
有意pm
咩結他?
最緊要拎去俾人set up
依家嗰支冇穿冇爛,真係捨得俾過萬投資先再諗啦。
好吸引嘅 但隻色真係 同埋想要om桶
我就覺得顔色好死既姐,佢又唔會係你最後一枝結他,到時唔啱洗咪平幾百賣返出走囉D,d桶個聲又好d 。
另外見到一枝l二手ls16,但價錢就貴好多
有無人玩 1/2 古典,借過人地果支玩過,細細支好方便
擁有一枝30k嘅Martin 真係彈結他男人嘅夢想

但宜家嘅技術唔配
Collings同Santa Cruz又點睇
去IG結他舖頭,買初學者用嘅面單結他。
試下彈下啲聲好唔好聽,共鳴好唔好聽,啲線易唔易撳。
通常二千蚊內有交易
Santa Cruz 嘅D桶應該比Martin 更靚聲

Collings 唔熟,有無咩型號好推介黎J下
Collings就梗係OM款
——木結他總結——

[美國]
- Martin

- Taylor
GS Mini (36” solid top但有點太貴)

[日本]
- Yamaha (價錢較貼地)
Laminated: F310 (Laminated)
FG800 (Solid top)
FG3/ LL16 (All solid)

[韓國]
- Sole (平價all solid)
612/ 613 (All solid)

[澳洲]
- Maton (Fingerstyle)

[大陸]
- Kepma

[Handcrafted guitars]
- Maestro (新加坡)
- Santa Cruz (美國)
- Furch (捷克)
- Collings (美國)
- Lakewood (德國)代言人:韓國Sungha Jung/ 香港Steven Law
- Baton Rouge (德國)代言人:美國Andrew Foy

[Guitar Shapes]
- D:彈唱
- OM/ GA: Fingerstyle
但只要你鍾意,咩shape都冇所謂,一樣有fingerstyle高手用Dreadnought

[Setup]
想結他好彈最緊要做setup,千萬不要自己亂用六角匙扭頸,交返俾專業人士吧。

[推薦店舖]
- 結他士多(Sole, Santa Cruz, Kepma, Collings...)
- 峰弦峰語(Furch, Kepma...)

仲有好多好結他,大牌子都可以有差結他,唔好俾牌子呃到。
仲有lowden 呢? 正到咁都冇人提?
繼續補充 啲手工結他真係好靚
巴打補充多啲黎聽下
大家鍾意的話,貼埋自己枝結他/dream guitar出黎
Maestro
可唔可以用消毒紙巾抹吓支結他㗎?
順手問埋
之前自學買左支Yamaha
宜家識自彈自唱想彈既聲靚d好聽d 買番支新既玩
唔知有冇咩介紹呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞