木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
Eastman 嘅e20 係咪就係跟住martin 28 黎抄?
我一直好想要枝D28
Recoba 巴打講一講先去accousick room 睇下枝eastman E20D,15000蚊,仲要面板係Adi Spruce

https://youtu.be/2b4fKHboWi8

但聽落D28點都好聲啲
已經加價到1萬5
Eastman e20 系列係用 Adirondack spruce
如果套落martin到要成4萬蚊支

不過音色比spec重要 聲音取向點都有分別
大家點睇Taylor a12e 新手上路
Taylor係大廠 質素都穩定
試多幾支預算內的牌子/型號
中意隻聲同埋撳得舒服就可以買
個人覺得aNueNue結他每粒音都幾清
同gs mini音色都幾唔同 睇你中唔中意
建議最少預2k以上買面單
之前試左一陣 覺得幾啱手型同埋好舒服(我都幾矮下
Thx ching聽日再去試試
上面講左咁多咁多例子仲要有埋圖
都仲要堅持話大廠質素穩定
音質上,彩虹人絕對對得住個價位
係有時finishing會差少少,fret位少鎅手之類
但可接受而且有得執
品牌先行
咁樣好局限左自己嘅眼界
又係前輩講,同一低價位
大廠鳩出想食埋個市場
細廠用心出想打響名堂
自己親身聽下睇下就知
我聽完kepma a1b1,Yamaha ls16 就變左second choice
無計
9成新手結他post 都叫人買gs mini
要靠巴打們介紹下唔同牌子的正野
擴闊下大家視野

我都係近年想升級全單 但預算有限
先認真做下資料搜集
同埋唔怕醜去試下啲幾萬蚊的結他做比較
建議新手可以叫店員試彈俾你聽
大概知道枝結他可以發揮到咩程度
大家點睇呢支全單 Naga 岸部Thx!!
https://youtu.be/K2JR0N30w6g
師兄有冇試過ac122cd
我見支那冇得賣 海外先有
無上手試過喱枝, 我係官網都搵唔到(唔知係咪唔再出), google有一條link有賣
睇型號似乎係全單的最平價的型號, 不過eastman就算係平價型號都好多好評, 如果你上手聲音OK, 價錢又OK(官方AC122 $675-699~)我覺得可以一戰
btw, 佢側背用沙比利, 個人偏好桃花芯
全寫係acc122-2ce cd我以為你會知冇打晒
主要係貪佢平平哋又幾靚 睇YouTube個外國佬吹到好行
不過呢半年都冇出過遠門 唔知幾時先去試
老實講taylor的吉他品質係好好, 原因係佢地廠的方針係主力用機械流自動化生產, 所以出黎的吉他品質好穩定, 同型號效果都好穩定. 伏真係好似中。

有好有唔好啦, 雖然有自動化有好處, 但有人會覺得佢D琴一式一樣。唔似martin之類, 大家都係同model, 但好似尋寶咁, 會突然發現一枝聲音超好的(師傅超水準發揮?)。又有人會覺得就算同model, 就係每一枝結他都有分別, 咁先有獨特性. 睇你點睇啦。
伏真係好似中
中伏真係好少聽過
未訓醒, 1999
上面巴打有放張list, 有鋪賣eastman
你去試下先, 就算無你隻model, 你搵另一枝ac122試下, 睇下D做工, 都係同一個系列, 應該差唔遠, 有個譜先
我見士多youtube 有片

日本Water Road

你試個度幾多錢?
有睇,我都係係士多到試,印象中呢支$11800
睇多啲款,啱就去馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞