木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
有無人幫襯過觀塘個間樂道?
自己整通常都哂心機挨眼瞓 想試就跟網上教學玩下,不過你要計埋買工具筆錢同預廢左枝結他

$1000結他用$500做setup又唔抵

所以樓上師兄講得啱,買枝面單或全單做setup,練習都開心啲
大部分玩到中階的人 都買過超過一支如他
結他 不同人地 鋼琴 買多過一支其實唔貴 而賣走結他都好易
我都賣走過 2支 古典結他 1支鋼線結他
保養得好 賣返7折 次次都有人要

所以第一支你可以千幾蚊的 唔好慳
試下自己鍾唔鍾意學 之後你有少少技術 就自動會中毒升級
新手屎忽痕想學結他
筆直大約3500
想買38-39吋細少少既
大家有冇推介
(私心想要面版深啡色同有缺角款,冇都冇所謂)
另外有冇邊間黃店推介
而家我個枝就係1000$
我諗住學多2個月,再買支靚少少俾人setup
有冇人試過石門果間隻rare giutar?
3500 都幾多budget

上面有個總結可以參考下

深啡色嘅木材就可能係 桃花芯木或者紅松木

不過隻聲就未必啱聽

我就一定聲>色
就咁話啦
點為止靚少少

如果真係好唔想洗錢 連F310 都over budget 又想入手試彈下結他
買依啲都唔大問題 總之唔好買五顏六色toyama 之類的物體
F310 都係$900姐

$100budget嘅話,我推薦牧童笛
預算夠就一定買面單 同埋留少少錢做setup
FENDER Cd60s 大行做緊1449 面單黎 值唔值
$1500 有面單算係抵
當然最重要拎上手試下啱唔啱手型
同埋中唔中意隻音色
Thanks bro
加油
通常學得一年半載就會想升級買支新
其實homesweethome果d自家品牌結他o唔ok
我見有幾隻寫住單版價錢同外觀都幾岩我心水
定係買返大牌子好d
有friend呢個牌子嘅琴攞去維修檢查時候發現action有成7mm(應該喺6th strings 12 fret)
正路6th strings over 3mm已經叫high action, 7mm喺咩嚟就唔講喇
仲有嗰到啲員工唔識上古典結他線要我作為客人睇唔過眼要教返轉頭
結他唔貴你邊到聽返嚟
Ching睇嚟冇中毒
我支值一皮幾嘅保養唔好一整就$2100
仲貴你而家支嘢
大家點處理玩之無味、棄之可惜的結他
丟去垃圾房?
送俾人,除非彈唔到
無人可送
同埋cheap野
講黎聽下
平賣/送俾想學的朋友
或者捐左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞