木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
結他士多6000左右
咁好似聽聲feel 振動仲容易分
網上太少片聽了
呢兩日認真想開始起步學結他,但卡左係揀結他既位,因為唔同型號同縮寫既分別好大,同埋桶型又有分別

想問吓如果我唔係想學專攻考試嘅結他類型,而係可能想學好基本功之後去彈流行曲同鑽研下finger style,係咪om桶會比較好?

結他上會有咩好選擇,個人睇中左Martin DX1RAE同Taylor A12,兩支完全唔同類型,如果揀得唔好既話屌細力d
傳統上 Martin叫法就 dreadnought 同 OM
Taylor A12 Grand Concert = OM
一般OM 比人話錄音fingerstyle 好係因為高中低音平均 dreadnought D桶一定雄厚啲

一開始睇你自己個人感覺想用邊支吧 Martin 果支有一個小好處 因為側背用高壓夾木(HPL) 實淨啲 好撞啲又耐潮濕
Taylor A12 側背用sapele 木 兩支的聲完全唔一樣 要睇你自己

如果計將來賣返出去Matrin 果支好賣啲
Taylor 依個A 系的面板木都好多雜木紋
我同上面recoba ching 差唔多睇法

我自己起手第一枝都係martin x series 1 D桶 AE ,其實同你睇中個枝DX1RAE 完全一樣,不過我個陣貪係側同背版Koe Pattern ,你呢枝會係Rosewood pattern

以初學黎講,呢枝係幾好,聲厚,掃chord 幾適合,起碼我一直玩咗好多年,宜家仲留住黎粗用,係action 本身好似都高,一定要set up 先會易啲練

不過你要留意呢一款martin 本身應該已經停咗產,即係通利賣緊嘅一定係貨尾(唔知放咗幾耐同放得好唔好),買嘅時候真係要check 真啲,睇下有面板有無過漲嘅情況

Om28 有個特別型號未見過
有無ching 玩過yamaha 隻silent guitar?
有 玩過人地的yamaha silent 最大路的靜音結他
聲都ok 可以調2種pickup的mixing, 抱感同手感最似原聲結他

不過因為都好重下 我自己買左 traveler guitar ultra-light
之後因為依支無個手托 玩得比較辛苦 最後換左依家的 Aria silent guitar

所以基本上 tomlee 有賣過的silent guitar 我都有考慮過
方便半夜都可以練野
想問下巴打落訂到拎貨等左幾耐左右
早排訂左仲未拎 但見佢地咁忙都唔係幾好意思wtsapp催佢地
我3個星期左右不過佢地好似真係越嚟越多單咁
我都係3個禮拜 唯有再等下
佢地啲結他多到就黎無位行
嘩你講一講我先google 下,yamaha 個款因咩要成9磅咁重
頂 唔通我都要等咁耐
Ching你幾時落訂呢排買嘅睇怕都要等耐啲
DX1RAE同koa 音色聲底上有乜大分別

係咪得D桶型
上兩個星期 淨setup 咋宜家好空虛
應該無分別,背側版一樣都係HPL,係面嘅紋唔同啫

https://www.martinguitar.com/guitars/x-series/

可以去呢度睇下x-1 仲有咩款
lm 我都想知,係ig成日見到佢d 廣告
但search佢個牌子rare guitar就咩資料都搵唔到,覺得似伏
佢啲結他多到就黎行唔到
你地拎啲樓上鋪名出來討論 好危險
一陣又有人爆幾版唔好去某間 /應該去某間 買
咁樣唔好咩 減低下中伏機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞