木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
鍾意om個種平均,清楚嘅聲音,好想認真學下fingerstyle,靜靜地彈下wind song呢類歌

之前有枝缺角D桶,覺得啲聲冇咁full,好似少左忽咁

Btw, 押尾光太郎是個好結他手,希望大家能聽聽
個人覺得初/中階結他唔值得買二手
隨時維修費可以買過枝全新...
因為新手買琴通常都無研究點保養/除濕
我自己就係過來人
枝Taylor Big Baby面板漲到撳唔實bar chord
低中階結他梗係唔值得
但有時有d好野都值得博下
香港既潮濕天氣真係結他既天敵來
所以今次要買gloss finish
我而家諗住買枝新嘅,有冇得平平地較較個弦距

我想較到六線2.5 一線2.0

做一個靚setup起碼要$500
有冇人留意碳纖結他? 啱曬香港天氣, 買返黎唔洗搵人set過已經好好彈
想整返枝平時練習粗用, 但我唔係指強國lava, 喱枝野彈過勁垃圾
如果自己交收可以點檢查面板漲嘅程度?
唔識,Ching 有無推介邊幾款
買把膠嘅長間尺(木都得, 鐵就唔好, 怕整花), 90度放係面板上面
rainsong, klos 不過我無彈過, 香港唔知邊到有得試, 我都係聽youtube咋
最驚係條頸俾人扭到傷哂,呢啲暗傷好難睇
我都有諗過lava,練習粗用,但4k 買枝強國同膠野又過唔到心理關口
喱枝野完全唔得, 個樣勁柒一陣膠味, 我真係無見過有乜碳纖結他會噴油噴到唔顏六色, 而且重點係原色都無。代表乜?
就係佢個碳纖做到太羞家, 所以要上油遮,同D幾舊水D垃圾吉他一鳩樣。上手感覺好似塑膠玩具, 老老實實4K喱枝咁嘅野真係不了。其實喱枝野名氣係吹出, 用大量資金比D KOL拍片工商刷好評宣傳。
你自己買支新既返黎放一年半年咪又係會漲起,況且而家唔少結他本身個設計就係dome top/dome back。
不如直接check action,同saddle有冇足夠headroom比你將來再調整,因為要係12格降1mm action,saddle要大概磨低兩倍即係2mm
KOL個度又真,介紹得嘅都係KOL,未見過有普通人推薦
好想跟個師傅學下點調action 有咩唔啱自己都識較。

之前自己跟youtube整,搞左成日先由5mm去到4mm,再整到3mm就已經buzz,整到我就發脾氣
其實你要求高就唔建議你買二手,木結他可以有隱痴嘅地方太多,就算識check響交易現場都好難一下子check晒

樓上有巴打推薦左一間買結他包setup,我自己都好推介,你不如上去睇下試下先,啱心水但唔夠budget咪儲完再上去買囉,千祈唔好抱住我一定要買一枝走嘅心態,好易後悔
隱疾*
啱呀, 結他喱D野真係要試, 有比較你先知邊隻手感啱, 仲有邊隻木頭配搭隻聲啱你
我直頭去個度買二手或全新算了

我有啲心郁郁想直接上全單板 但又擔心唔識打理哂左佢
哎 屌 買全單 想買枝Kepma B1OM
大家可以search Casper Easmann,聽下Kepma
直上全單啦 啲共鳴完全另一個世界
都無咩可能長開抽濕機
盡人事放防潮劑入結他盒就算
其實香港天氣算係咁, 無溫差問題, 大敵真係潮濕, 環境許就長開抽濕機可以盒都唔入(例如某香港youtuber Exxxxx LAW)
環境唔許可, 但有米就買個專用防潮箱入住佢, 但好鬼貴, 當然都有人用琴箱/袋+乾燥劑(平價d, 但成日換乾燥劑好鬼煩)
其他我諗都係果幾尾, 木樂器用清潔劑, 打蠟, 指板檸檬油, 唔知齊唔齊, 我都係咁做算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞