木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
收到!
巴打們點睇taylor GS mini
唔錯嘅 係貴左啲
優點:
1. 大牌子質素穩定,二手都有市有價
2. 適合身型細小的人
3. 方便帶出街

缺點:
1.貴左啲,同價位有好多其他選擇
2. size細啲,自然無咁好聲/大聲
3. scale length短,轉返41吋結他可能會唔適應

結論:
如果就身型/手型,同埋會經常帶出街的話,會係好選擇。如果唔係,可以同價錢買到更好聲的結他。
直接上全單啦,差個少少
其實有個case放d炭包就ok
新手留名
用緊Kepma A1c
買左$900
又加多少少 $3000加多少少上$6900嘅LS16
未見過二手LS16
Yamaha 結他 中階野黎講都少人買賣
名氣唔夠martin taylor 特別又唔夠特別
同樣6-7k,大家點揀

https://youtu.be/A9M4wWm79Zw
全單都算中階?
對上仲有26,36,56,66 呢啲Japan made嘅真高階。
16係China made,係全單板嘅入門。
我覺得都係高階嘅,只係有一山還有一山高。
如果只計牌子
Taylor 8系 9系
Martin Authentic/ modern Deleux 系列
就係高階手工 用料

不過依個post 比大家入門左先最緊要
結他玩熟左 一定會想升級
最緊要大部分人第一支的結他 手感要ok 如果唔係停係barre chord 到搞到無左團火 會好可惜
咁邊類結他易bar先
低價位真心唔推大牌子野QC真係唔得,m廠e家就算高價位,買完都係要比人大set,試過拎過一枝出廠已經係死症,整返仲貴過買枝新。

如果唔玩牌子野,好多選擇,分分鐘可以搵到全木

利申:
用緊Maestro 同 Veritas Guitars
彈緊Martin DX1KAE, 6年貨仔

都真係幾鍾意Martin D桶嘅聲

如果想入枝全單玩下,5-6k到有無師兄有好介紹?
我既意思係二手個枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞