木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
感激巴打
有無試過koa
martin的平價系列做工好差, 而且一般認為, 沙比利係縮水的桃花芯
更重要係喱個價, 已經買到sitka+桃花芯, 點解唔試下其他brand?
有咩細fingerboard 既琴介紹 想用多啲手指公 用緊41吋 bar唔曬
碌post咁耐唔見有人講Syari 我係咪中伏
大陸廠定日本
上網check過S系列應該係大陸廠
http://www.syairi.com/about/

原生應該係日本人的牌子,專做手工高級結他,之後去大陸開廠量產平民結他

題外話 Enya 結他都無人題,Enya現在是越南製
Bar唔曬 應該想試啲窄頸的 可以簡啲上弦枕 42cm的 (古典結他是 46cm)
咩牌子系列有
印象中,

Syairi 同 Kyairi 老闆係兄弟,

雖然老闆同家族,但兩間結他係無關係。

Syairi 日本牌子,大陸製,平民版。

Kyairi 日本牌子,日本製,高貴版。
The most common or the standard neck width on acoustic guitars is 44mm (1.73” or more commonly referred to as 1 ¾ inches).

That said 43mm (1 11/16”) is almost just as common and you will find plenty of options with this slightly slimmer neck.

最大路係依2個尺寸
每間廠都有做不同的頸 Martin Taylor 現在好多都做 43mm 窄頸為主的牌子唔熟
反而條頸粗唔粗 都影響你手感
定位不同,無話有冇買錯嘅。

只係唔好俾人呃,用KY嘅價錢,買左枝SY
Martin 全線做工都好差
20~30k果d好多出廠已經有問題
Binding又易甩
Hardware又鳩
除非你買牌子/某某signature一定要個款
否則唔推薦

同一情況適用係taylor

而且tomlee做代理d貨好極有限

個post有人推yamaha
全部大陸做
你不如淘寶算
通利都係千年都無貨
上youtube聽人彈fingerstyle啲聲好連貫 好立體
其實係用左effect定點?
香港賣結他的大連鎖鋪得 tomlee 柏斯
9成人一開始都會去依2到試同買 (包括我 )

我都供養過tomlee 一支yamaha c70 同2支silent 結他 tomlee 都有高級野賣 不過真係要識得簡
第二段英文有講with this slightly slimmer nec
會唔會係頸太粗 或者弦距太高?
仲想買OMJM
一巴巴車落牌子撚
頸唔粗呀 只係隻歌啲chord 難禁 想用細指版 試試
Maestro MR CSB用家留名
見到開咁嘅price唔想答
自己支Maestro MR Adi 好正
不過支咗潮收收地皮
馬玫
就算係Taylor 都會同一model 支支唔同聲嫁
都會係無啦啦有支特別好聲

所以買木結他一定要自己試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞