木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
貴 =/= 好撳 手感好
唔知點解呢個求介紹po引咗好多人嚟傾偈
開過新嘅可能反而冇人入
開吧 等多人了解結他

一黎幫大家行少啲冤枉路

二黎想杜絕啲垃圾結他 尤其彩色個啲
雖然知道價錢唔等如好聲或好撳
但314CE 同 614CE 個價格同上手嘅差距,親身試過後個感覺份外深刻。
照用返舊名 木結他求介紹 (2)

btw最後樓豬入左邊支
會唔會係通利保養得唔好咋潮咗?
利申:YouTube睇片聽
可能係枝結他未開聲,
又或者巴打唔鐘意maple既音色
Tko 間湯你 支114 同214 殘到
Sole 嘅313c
我見都有ching講依個brand
26xx執部練下
有無高手講下用唔同弦會有咩分別
應該手感最大分別
有無人聽過jammy guitar?電結他同acoustic 二合一
啱啱換左elixir 幾好彈 但E A D弦 啲聲好似怪怪地
有coating,冇coating
冇coating快生鏽d,但聲底可能好d

80/20, phosphor
80/20 "bright" d, 高中頻會響亮 d,清脆d
phosphor "warm" d,中低頻會有力d,有人覺得會矇d

以上係一般認知,但都係果句,自己試下😂
大路d可以買Ibanez ?有枝1000左右開心使用中

揀枝好㩒就得, 如果唔係練成大力金剛指都未bar到個chord....
咩聲果d遲啲再算,反正好唔好聽好多時都唔關枝結他事
新post開咗啦
木結他求介紹(2)
https://lih.kg/2210971
大家稍移玉步
唔會呀, 用左五六年, 完全無問題

以前有出busking, 依家無啦, 係易帶易放
唔洗架, 佢扣住, 不過我搵唔到條片
我支gs mini都係咁
由一開頭會痴Fret 到而家仲難彈過啲垃圾結他
係外國買左支結他 難彈過香港果支好多
但係支結他先1000蚊走去用4/500蚊setup好似好on9
sympathetic resonance係咪一件好正常既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞