木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
過主嗰個咪就喺你自己
呢到啲level太高唔啱你
你判斷唔到幫你判斷啫 你又聽唔明
咪怪我好人做到低做多咗
通利有得買 建議去通利買 例如Yamaha Taylor Martin 不過就要另外搵一間做Setup

通利無得買 就要退一步去細舖 例如 Kepma Furch

當然最好搵包埋Setup 嘅舖 一條龍服務 買完就玩得

至於邊間舖買 其實大家唔使拗 自己上去試下實物 好彈 啱價就買
搭單想問baby taylor會否差很多
定係再儲多啲買gs mini算
我本身都係細粒加隻手細所以baby對我嚟講應該唔會有太細之類嗰啲問題?比較想知佢再細啲把聲係咪差好多
傾傾下你條友 又話某間唔得
跟住叫你比supporting 又話自行判斷

我地係消費者需多d資訊 你理得我

你到底是咪傻傻地
個人覺得baby 聲音同外型幾差下,純粹買Taylor牌子

GS Mini 好好多,都係個句,上通利撚下佢,又唔使錢嘅
我又唔喺做生意嗰個冇責任同你講清楚㗎喎
冇講過邊間唔得 覺得唔得嗰個喺你自己咋喎
去tomlee 尖沙咀試 前幾日先見到兩支都有display 放曬出黎
聲點都有啲分別
Gs mini 本身弦長23.5" 指板已經縮短左少少 其實手細都應該ok
Baby 弦長 22 3/4" 係細 但習慣左 長遠將來轉其他size 你要再習慣
但 如果拎住baby 可以令你好開心咁日日彈 咁就唔係問題
點樣試先知結他聲好唔好? 我凈係識得分大細聲同暖唔暖
如果你真喺想喺個到買琴除咗買Furch同Bourgeois之外唔好買
我就會唔想比錢佢繼續經營落去 結他界之恥
又唔會大伏嘅
要質素咪貴
要平嘅出事唔好喊
價低者得支那劣根性

講完又唔認?
咁麻煩解釋下以上你reply咩意思
弦長有咩大影響
愈短撳chord容易d?
Scale length長 線嘅tension大啲 力量傳去面板多啲所以會響啲同因為拉力大而要用多咗力而難㩒
Scale 短會tension低 力量傳去面板少啲所以會細聲啲同因為拉力細而要用少咗力而易㩒
搞乜鬼係咁引戰

呢度都係唔好講去邊間舖頭買算啦

傾下結他型號同保養好啲
可以咁講 每一格會迫啲 揸chord 係易啲
但睇你長遠想唔想練下隻手去適應 "一般" size的指版
呢支野 原來自家品牌出
咁既款 仲要手工咁樣
成皮野面單咁都買得落?

買牌子都無咁嬲

新手應該撳得輕鬆就得

大細聲反而minor野 同埋應該微調到
https://www.instagram.com/p/BxuY9fOADCY/

大家咁想知我講多單

佢曾經自稱係Bourgeois香港唯一代理,同美國直接拎貨,佢收到風另一間舖都有賣之後搵條靚妹上人舖頭扮試琴,仲要係咁影人相,連張証書都影埋,之後查都冇查就開始抹黑

最終真相係人地自己同亞洲區代理拎貨,一樣係原裝行貨,而Bourgeois亦出左email屌柒佢,但佢呢個抹黑ig post,一直都原封捉動,好似冇野發生過咁
有無可以教下小弟 唔同牌子個聲其實唔同?
睇過兩支 分別相差5mm
是咪無乜分別
呢啲嘢教唔到 只要你夠厚面皮喺咁問人試琴聽得多就大概分到
我之前見有人完全分唔到兩枝一模一樣嘅琴只喺背側唔同
一個喺桃花芯 另一個喺印玫
佢自己彈分唔到 我見佢好迷惘就幫佢彈對住佢彈比佢聽
佢都聽唔出分別但喺我一聽就feel到印玫嗰支正好多
所以大膽問 多啲聽就大概會明㗎喇
其實冇 scale對聲嘅影響冇木頭咁大
不過聲啱聲嘅話都唔會點理scale喺點
聲音呢樣野好主觀,型容起上黎亦都好飄渺
所以最好係有比較,一次過試幾次再對比一下
除左你講果d, sustain,力度,夥粒感,包圍感之類都可以留意一下
有勞 真係好飄
夥粒感係咩 越幼越好? Furch幼定Kepma 幼? 我見大家都講呢兩個brand
又係P牌新朋友
好多人講Furch咩?唔覺
未試過no comment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞