木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
結果朋友介紹下去咗第二度
如果有個舊結他想調低弦距 應該去邊度整?
以上 定係 或以上
Hummingbird
其實我好廢,只係覺得hummingbird 好正,成日覺得襯佢唔起。不過呢個都係令我練嘢嘅動力嚟
舊結他幾多錢?
如果平既就唔好整,set up 一次都要500起跳
結他木紋黎講係咪都係KOA最頂級+聲靚
會擺係廳做裝飾想搵D木紋花巧既但聲又要好係咪得KOA?
Ziricote, cocobolo, walnut
想問下Martin drj 舊款同drj-10係咪有分別
聽人講舊款聲沉啲,唔知邊到重可以搵到呢類二手結他
個結他係初學個時買 買左大約兩千蚊 個時唔識留意弦距 另外我係手汗撚 所以都係諗住set番枝舊既粗玩 費時玩殘d新既貴既結他
個問題就係啲平結他好多時都唔會幾百蚊就setup 得好 你攞部野直接去問人啦 一般淨check 結他都唔收錢
想問下自學應該點開始好 身邊冇咩人玩結他 自己又白紙一張
你可以拎上去俾人check 左先,你枝野唔值得整佢會直接叫你唔好整
一開始俾幾百蚊上下基礎班先啦,會走少好多冤枉路
上Youtube學
最初學下掃chord 自彈自唱
有成功感先有動力繼續玩
之後有心認學就搵老師執下啲手勢
通常自學都會學壞手勢
我都係自學+身邊無人玩結他
上youtube 學咗啲基本chord先 C,G,Em,A, etc. 之後就搵首自己鍾意嘅歌嚟試下練下,彈到之後個成功感會大好多,你就會有動力想繼續彈落去。
貼牌 雜牌貨
反而想知Sole 是否真係韓國貨
好似間公司係韓國嘅,但廠就係大陸
佢ig拍果啲結他試聲片真係好難入耳,真實係點你自己去試下囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞