木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
不過吸濕大笨象會唔會有味
上一支琴用啲cheap嘅吸濕包搞到成個箱都喺防潮包隻味
實有喇暫時試咗兩個之後都覺得最鍾意E記
cheap 嘅吸濕包係咪指特惠牌?
我會揀啲無香味嘅,宜家用緊白元(鴨仔個隻)都ok
但去得好快 香港嘅濕氣係公廁係雞
宜家柏斯減價,彈E記朋友可以入下貨
試吓先ching喺咪都喺用everbamboo實測呢個秘技
定喺逢喺炭包就work
之前用咗一個月發覺吸濕力廢咗 就跟佢說明攞去曬兩粒鐘返嚟喺好吸咗啲 好快又廢返今次試吓先
不過支琴入咗廠要等一段時間先返到嚟
Martin
好呀thanks巴打
要好勤力換加長期睇實個濕度計

認真請教下Ching, 我放everbamboo 入硬case, 個case 都係長期keep 住65-70, 無乜作用
如果唔用吸濕包仲有咩好選擇?
用相機撚個啲藍色吸濕珠係咪都係一樣會放濕?
三千既話推薦香港本土結他snowpeace little country

https://www.facebook.com/SnowpeaceGuitars/

我識幾個朋友有買,我覺得幾正,重點係本土。但係佢個page 成年無update,唔知係咪因為pandemic收左檔

另外差唔多價位我用開voyage摺結他,幾方便出街
https://voyageairguitar.com/

但係上網睇我見依家好似有得拆頸再插入個body,好似幾爽
麵喺差個廿幾蚊
不過而家加價加得好快就真 唔知喺咪因為多咗人玩好賣就貴咗
放晒三包都係濕,反而宜家放三包吸濕包 (頭、頸、身)就keep 到55 到

但我都好擔心一個唔為意就瘋狂放濕真係用幾日已經開始見啫喱

Ching 你靠everbamboo 已經夠做?
好困擾
濕嘅日子,幾日就要換吸濕包

https://avery1234.pixnet.net/blog/post/66868089-自製簡易吉他防潮箱

可能要開呢個痴線台仔咁
正解
結他1000幾蚊呢個價位理應唔存在
ching 好似有setup呢樣野
我都係用ever bamboo 放入hard case
之前落雨天都keep到49-55%
不過房夜晚有開冷氣 未試過唔開可唔可以keep到
其實真係日日彈的結他 每次開合個箱都抵消曬吸濕包
長遠保養真係間房長開抽濕機
不過唔係人人都可以
咁犀利...
我用martin hard case, 本身都好似無乜位放everbamboo...
呢個真...一出一入啲濕氣已經入番晒去
Ching 開抽濕係開住冷氣咁抽定係正常開窗然後放近部抽濕機係結他附近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞