木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
買左sole 了
女仔想自學買枝平平地玩下
一千蚊左右邊枝好..除咗f310
aNueNue囉 見都幾多台仔用 盧廣仲嗰支signature都好似二千蚊左右 不過就traveler結他睇吓你介唔介意囉
side 同back 由夾板sapele 升咗做夾板rosewood 喎
你親身試過係鍾意架嘛

做咩聽人講兩句就轉軚

Sole 612好唔錯啊

有唔知AA定AAAAA 面板喎

我諗你彈多排 再比較下啲聲

真係後悔嘅 咪賣左佢 買過枝新囉 又或者同人換Taylor 2系囉
我驚結他好難二手賣返出去 尤其貴結他 仲要二手價跌好多
驚放二手跌價應該一開始就買支二手,之前3xxx買左支二手all solid 因為冇時間玩半年後平250蚊放左出去。大陸品牌放二手你預跌一半錢啦
Gsmini 會好d,一係就二手214
咁你應該連個幾千都慳埋
咁佢其他牌子有無問題 e.g.furch/kepma果類
如果肯用外國網直接郵寄咁買 就好多牌子都有得買

如果唔係大部分香港人睇牌子野 都係
通利: Martin Taylor Yamaha Takamine 少量的Maton Simon&Patrick Sigma(前Martin 代工廠)
柏斯: Lakewood Ayers Gibson Washburn
加一堆樓上鋪

最近去tomlee 尖沙咀總店 依幾個月都係清貨樣 似就快做唔住咁樣 D28 00028 都掛出黎任人彈
啲二手fb 樂器買賣grp 成日都見Taylor
所以買入門Taylor 都係最保值 平手放都幾乎一定有人接
Gs mini (23.5") 同 114 (25.5")系列 係兩種手感
你第一支就彈mini 之後彈返大部份 24.9"/25.5" 弦長的結他會唔慣

如果識簡 收支好的二手都重有選擇
請問yamaha 得唔得
EJ-45
呢牌佢地真係減得勁
D28減到2萬頭
OM28 MD 都減到3萬頭
唔知係咪真係做唔住
OM28 md 果樣好好J
真係幾想拎佢返屋企

好靚仔
老老實實,114ce我自己彈緊,又無講到咁差。係煩在你喺tomlee買就預咗要拎出去比人set(佢原廠個setting無論係弦嘅tension 同 action 都有d奇怪)。

撞著tomlee做緊折時5000零蚊買到,叫對得住個價錢啦。

利申:我支114ce 喺十年前買,唔知而家taylor 1系手工有冇變。
老實,喺tomlee 買taylor 預咗要拎出去比人執手尾,但我唔知係taylor原廠出廠得那西,定係tomlee keep得唔好。

講遠少少,就算係電結他,tomlee係咁煲musicman 嘅JP系列,賣到三皮一支又如何,d setting 一樣可以出事、弦生鏽都夠膽死。
114真係有種高不成低不就既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞