木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
2000-4000買唔買到好野
屋企有個細細地嘅防潮箱放相機,早知買個巨型櫃一野放哂入去,以後搬出黎住真係要買個,間屋即刻變到好Grand
好似放左個酒櫃咁
自彈自唱可以揀D桶身
Kepma F1-D 面單唔洗$3000

會彈fingerstyle的話
可以睇睇Sole 同 Anuenue面單
喱個價, 鬼佬一線大廠面單就上唔到咖啦, 其實我自己有個私心強國品牌
叫弦墨, 個老總叫李臣, 我覺得佢係幾有心做結他(你可以去知乎睇下佢寫D野), 工廠超能產量一個月100枝, 其他強國吉他廠都流水幾千上萬枝單版咁出
我覺得你可以試下佢D琴, 淘寶全單都係2300人仔

利申: 我未試過攞佢D琴上手彈過
想問下新手既話用kepma a1c係咪都已經okay?咁大個女第一枝吉他
kepma 面單以上先似樣,夾板同一般大陸野差不多
直上A1/B1

我諗諗下發現鋼琴一部最平都5k啦,買全單結他都係6-7k啫,咁諗就即刻覺得全單都唔係好貴啫。

如果你認真學嘅話⋯

不過個個一開始都話會認真學,同花時間練

怕嘅咪去琴行㩒下真結他,鳩㩒都冇所謂啦,親身感受完再決定都未遲。
如果預算只有$1000 左右
只買到合板結他
女仔可以考慮下36吋定41啲結他岩身型手型
Sole (有支SG-312B/GN 36吋面單,homesweethome賣緊$1000)
Kepma
Anuenue (36吋都幾受歡迎 但$1400左右)
想問下24.75 同25.5 scale length彈起上黎有幾大分別
只試過628mm同640mm的分別
弦的張力好明顯有分別
但其實好快就適應到
老實講, 結他都算係平價樂單, 摸頂100K內做得(唔計收藏級)
唔似鋼琴, 提琴果D無底
btw, 新手f310啦, 手感好, yamaha品質有保証唔怕比人呃, 就算唔玩都一定賣得返出去
少少自己睇法啦
講真,比著我,自己係新手又唔識試,一定買大牌子
細牌子唔係一定唔好,但你一定要識試又唔打算賣返出去就得
大牌子未必最好,但呃極有個譜,唔會最差,而且起碼你要賣你會賣得出
我自己當年買左支YAMAHA FG720S, 朋友幫我彈,我自己聽,當年好過晒所有同價位兼貴千幾2千蚊嘅牌子。Yamaha 雖然無乜特色,但絕對交足貨,今時今日可以睇下FG8XX系列。
細牌子,你自己真係好鍾意又唔打算就賣可以睇下
個結他手技術好
同意巴打你所講, yamaha喱個牌子的結他未去到頂尖, 但做工絕對係扎實
但要留意買最好去大鋪(eg 通利), 千其唔好貪平淘寶, 因為聽講強國好鐘意山塞yamaha, 因為yamaha技術唔複雜又容易賣, 而且佢地做到好真, 連木頭都一樣。
好撚貴 仲有長開嘅電費未計
同意

Kepma 嘅合板真係好普通,係唔知點解成日俾人捧做初手神器,我諗都係marketing 野黎

反而貴幾千有全單,又可以玩耐啲
當買貴少少嘅傢俬,一個普通木櫃都1000。

電費應該唔貴架,佢唔係無時無刻都抽濕,而係個濕度去到咁上下佢先抽一次,我諗一個月最多咪$20。(有錯的話請糾正)

同埋啲電池、相機等都放哂入去又得唔得
kepma 果枝全單om 幾抵屌
100%長玩一定係買全單

全夾板嘅出現係因為好多人想試下先

試下不如去尖咀TomLee 或者借friend,又唔使錢
咪搞咁多野 買個正常硬case乜都掂
大牌子有保証只係一廂情願諗法
低階Taylor全新買番黎已經頸彎,甩bridge,什至肚脹真係見唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞