木結他求介紹

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
點為之cheap?
你講果樣野叫木頭開聲, 基本上全單面板大部份都係Sitka Spruce(因為平, 同聲音靚), 就算係巨頭martin, taylor之類的面板大部份model用Sitka Spruce, 其次熱門的仲有Engelmann Spruce, European Spruce, 紅松
(係呀, 包括比大家吹捧的 martin d28都係Sitka)
其實喱類的面板開聲都好快, (當然要睇你彈得勤唔勤力)

我相信你的前輩聽返黎開聲開得慢的係ADI面板, Adirondack Spruce(阿迪朗達克雲杉)喱隻係傳說中的木材, 輕, 硬度高, 聲音傳遞超讚, 軍用品限制出口, 全世界只有一個木材出(就係"阿迪朗達克"), 所以超貴, 而且有錢都未必買到, 聽講開聲要彈幾年(未fc, 我都係道聽途說), 未開聲已勝Sitka 開完拋開幾條街, youtube有片可以搵黎聽
乜原來Adirondack Spruce都有禁運?第一次聽
唔係禁, 限運姐, 你有錢, 照合法買到返黎
係貴,但一直都見有新野
但巴玫就真係好耐冇親眼見過全新
巴玖巴西政府立法禁左, 雖然仲有人偷砍, 但鬼佬大廠一般唔敢光明正大咁用。不過, 聽講外國仲有D倉庫有少量存貨, 通常for客製琴, 但最多都係2A
1萬蚊樓下掛,我唔知你支野幾錢啦,可以你新手但係買貴野。
其實可以google下支結他咩係咩finish,再google下酒精對個隻finish有冇咩影響,暫時我見到酒精會溶french polish同nitrocellulose finish。
繼續討論 唔好俾佢停
目標係我地自己係樓下種巴玫樹同紅雲杉樹
話時話 漏左Takamine 大家點睇
7琴
玩開fingerstyle,巴西玫瑰木對我黎講太powerful,低音太好力好似subwoofer咁勁,完全適應唔到😂
咁你快D走去客製返枝, 真係要快, 將來唔知會唔會砍曬
將來巴玖砍曬, 你果把琴就係神器黎, 真係可以做全家之寶
殺菌的話, 紫外光燈又諗唔諗得過?
日製同日本內銷型號都好貴喎
話時話各位巴打平時點收埋結他?
收返來枝結他有少少琴橋分離,但係個分離度係細到肉眼睇唔到、要放張a4紙先check到。
同埋個面板有少少脹(好輕微個隻),但拎去set up個陣先知叫做已經幾嚴重下。
好彩枝野唔算太貴,都係千零二千蚊貨仔。
最後維修費都差唔多等於二手收返來個價錢。
所以d貴結他真係要好好保養,做足防潮。
入盒,放幾包Boveda 49%
哇屌,咁大鑊,仲諗住平平地$1500收返枝om桶玩住先,遲啲先買全新全單,而家睇黎單板都要買全新
巴玫而家都最少都五六萬起(仲要二手)
但成日拎出黎彈我覺得防潮效果好似都係一般
咁千幾蚊咪當買個教訓同經驗囉
有時有d好野真係二手市場先有
點都好過長期放響而家香港7,80度濕度
由期平價琴,bridge位脹起就冇癮
其實整返技中古琴做投資都ok, 但計落投資結他係樂器入面都唔係最有潛力, 投資提琴好賺D?
其實點解咁鐘意om筒
如果二手結他可以上結他Store睇下
佢賣既結他包埋set up(仲要黃店)
噢 我而家想要枝om桶單板粗用
但二手多數都D桶 加埋有機會中伏 睇怕都係買全新好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞