[KPOP] K-Pop 2020討論區(15)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
Twice
Blackpink
Mamamoo
ITZY
IZONE
你知唔知OMG同RV係今年
得呢兩隊隻主打可以留係Melon 前10超過10週

換走Itzy,izone就差唔多
一線除加埋RV, 可以加埋gidle
(G)I-DLE最多2線

Top 5肯定係TWICE,BP,MAMAMOO,OMG,RV
agger
fever crossroad 到apple 似搵緊新路
佢哋過完高峰就吊高嚟賣
屌左好耐
舊年成年去亞巡搵錢
站與站中間插兩個禮拜cb唔知想點
(fever其實幾正)
基本上唔cb就冇新聞
今年本賞都未必入到圍啦
踩到入歌謠祭當贏

secret 可愛風少少尷尬
偏偏就係憑shy boy差啲攞到一位
poision im in love仲正
IZONE賣咁多碟都入唔到top?
啱呀 OMG音源爆起 但銷量離top仲有段距離
其餘5隊(包埋solo/小分隊)啲銷量最低都輕鬆破10萬 好穩嘅top5 音源加銷量
RV 隻 Psycho 音源 keep 住強勢
Monster 隻碟又賣得
ITZY 同 Mamamoo 未必穩
應該加入開po個段
忍唔住問句 omg得今年兩首歌音源爆起左 銷量同fans數目同上面講個幾隊差幾多 點解大家一黎就話五大女團會有omg 咁有信心

睇哂銷量音源fans數目
Twice BP RV izone mamamoo itzy
呢幾隊穩坐係一線好似合理啲
話佢五大係有啲言之過早 但都係期望嘅一種
個人覺得音源係最難好嘅一樣野 因為代表住國民度 佢地已經做到 有一首仲要係side track 以佢地往績計其實好誇張
銷量代表死忠數 但睇返銷量爆棚嘅izone 最新嗰首已經喺30幾位 所以音源真係唔易玩
至於銷量 我覺得經過今次大爆 再加8冠王 下次銷量真係可以期待
我都係最近先入坑 希望佢地可以上到一線一直keep落去 因為佢地嘅歌 努力 同實力都值得
所以mnet咪識揀thumbnail 兩個妝都係得隊長好睇d
銀河同yerin炒車炒得最勁
yuju都還好 只不過可能南韓興緊厚唇妝所以化到咁
唔似真係豐左唇 真係豐唇係泫雅嗰種
mamamoo 碟已經10萬up
solo都六七萬
omg唔否認今年音源超勁
但相對上銷量都係唔夠突出
想再高位啲 我覺得
一係就之後音源keep到咁好 (就好似SISTAR咁
一係要結合唔差嘅音源加上至少六七萬up銷量

時代變 家下女團銷量係越嚟越勁
都有成8 9隊賣到過10萬隻
上面5個團音源最差izone
但銷量彌補返 而且差極都有空降前10

gf音源退步之餘 銷量增幅唔大
g榜最高一隻都係9萬幾
家下宇少都過10萬
所以gf死忠冇少到
但要喺歌個度諗下點迎合返大眾口味
唔係只會空降會越來越差
路人覺得OMG同itzy要睇多一兩次comeback先可以斷定係咪企得穩
itzy呢2次cb音源都唔及出道好
2次銷量都差異唔大
都真係歌嘅問題
好好聽呀
傻咗唔記得 Mamamoo 隻 Hip
就咁睇 Top 5 其實都定咗咁濟 (不分先後)
BP
TWICE
Mamamoo
RV
IZONE

OMG 對比上面5團音源叫有優勢嘅其實都係得 IZONE
但銷量輸成條街
ITZY 暫時唔上唔落
依家twice同bp整體成績最強
跟住應該係mamamoo(音源穩定,銷量差唔多追到rv)
rv就睇歌,銷量冇大突破
itzy要睇定d
音源成績唔穩定

omg要睇下下首歌會唔會打回原型

對izone黎講其實音源只係bonus

真正既音源女團係搵唔到食
唔洗得係邊度睇過
音源公司同作曲作詞分左大半
就算當係年歌 當g榜銷售額10億
都唔知夠唔夠cb回本

除非係自作曲詞
音源反而只係上升既入門票
agger
April 起碼有呂珠多 一個撐全家
youtuber又有chae won
APRIL耐唔耐都會唱首OST,希望可以遇到大爆劇
呢2首都好聽
https://www.youtube.com/watch?v=d7W56dwrTlE
https://www.youtube.com/watch?v=vuZcDpyi1oU
最緊要係重有討論熱度 市場仲有佢哋位置 聽眾又願意繼續關注同畀機會就仲有得進步啦
今年 RV 音源好似追到 MMM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞