[KPOP] K-Pop 2020討論區(15)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike

熊菜組合真心屈機
最強小分隊
你都好意思貼呢啲圖
你將人地成段CUT剩一張出黎想講咩
一直都同一種style比人話悶
同carry唔到新style比人話以前好d其實無衝突
少時gee->genie ->devil->the boys
mamamoo um oh ah yeah >starry night> gogobebe
redvelvet red同velvet係咁換咁一樣得
又唔見人話悶/以前更好
queendom 隊隊集集都試新野啦
無咁大個頭咪認囉係到死兜
終於有人講成班跟風狗
感動嘅係 大韓民國三大美女終於彈起
fancam view數贏隊友成倍
Who
SOWON
Crossroad第一個鐘空降10,Fever空降11,Sunrise空降9,就算今次都係空降11(不過取消實時排行有影響),咁既空降成績叫冇關注度?
點解之後排名上唔到去?原因得一個,難聽,啲人聽完一次冇返轉頭。

風格係偽命題黎,最緊要係歌好聽。Apink可以轉型成功係因為I'm so sick真係好聽,佢地又真係carry到輕熟風,咪keep音源黎換走部分死忠既album sales。
Gfriend呢啲咪太focus喺風格而唔記得歌曲本身,音源越黎越差係自己攞黎。
就算Gfriend成績冇冧,OMG今次成績都夠開多個位俾佢上一線。

G榜半年結除咗舊年年尾出既psycho同hip,最高排名就係nonstop,仲要唔係逆襲係空降已經好。
駁唔刀
不過難唔難聽好主觀
你講嘅im so sick什至加埋%%
我都覺得麻麻 一聽就熄
apple我反而又ok 利申先自帶fans filter
唯有咁講唔啱韓仔大眾口味
同我聽上面兩首一樣 新出聽完冇回頭

形象音樂風格分開計咁講
今次曲詞換走晒舊班底
由房時赫bh出手
仲納入咗個別成員創作部分
音源表現反映入屋度
算唔算試水失敗

負皮放題👇
終於明點解導清咁多負皮
好聲好氣問你又唔直接答
路人淨係睇佢地個樣就嚇一嚇 喺濃妝同(原宿妝?)襯托下只淨覺得好整容feel 幾個都carry唔到
打歌服白色果套都ok一轉黑色加埋化妝髮型就完全唔掂
今年黎講五大女團應該有OMG冇GF
死亡妝容真係好撚趕客 幾次Comeback D樣都死老豆咁款 作為Buddy 對Somu呢間公司愈黎愈失望 見到佢地成績愈黎愈差真係好傷心 次次都係Sidetrack好聽過主打 唔知揀歌果個係咩品味........
其實我覺得今次mv 同衫都好靚
妝既話就唔知係人問題定點
I am so sick 路人同飯大部份都覺得好聽
如果你講%%都可以講下既
係 個妝唔知做乜鬼野
Yerin 個厭世樣真係好趕客
點同

I’m so sick 係救番Apink

銷量係少咗d
但唔多
死忠仲係到

到Dumhdurum音源爆番上嚟已經代表轉型成功

相反,GFRIEND 之前好幾次嘗試轉型
全部失敗
佢哋好似以前既Secret咁
Secret一唔行可愛就玩完

你睇下今年爆得好犀利既OMG一開始都係玩雙重風格
Pop同森系
Pop佢哋不嬲都差 好似coloring book咁
但一個nonstop 幫佢地站穩

GFRIEND 感覺上好似覺得自己已經搵夠就開始懶
故步自封

今年Top 10女團
佢哋分分鐘無份

Top 9
Blackpink,RV,MAMAMOO,TWICE,OMG,APink,IZONE, (G)I-DLE,ITZY
講到明主觀同fans filter
“我覺得”
咁都
原來換班底
唔怪得知冇晒弘樂
弘學一聽就知係佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞