『薪火post』BNO 續期資訊(89) 睇頂置 HMPO簽收後45個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
有冇巴打明明寄左document 但又收到sms提你過左一段日子 提你快d寄
最近搬咗屋
搵啲住址證明先發覺垃圾水務署串錯我名

電費單唔係政府部門但係係咪照用得做地址證明?
p.s. 單上面係英文名+英文地址
Google舊文搵到答案了
唔好意思各位位巴打
睇doc
如果比哂錢發現填錯野可以點
睇左doc了 唔好意思
Btw補充翻我同呀媽呀爸一齊續證,4月中document received,5月4號being processed

我地聽曬system講全正本寄去英國,宜家收證後有啲驚啲文件唔齊翻嚟
早知全部彩印就算,希望唔好寄失
紅色好似已經斷晒貨
紅色令人諗起港英
屌~ 上網好多人都叫揀Ukpa
揀錯咗已經俾咗錢 有冇彎轉
有冇同我一樣入錯左authority 做UKPA 個個
比埋錢 🤯
開始有3, 4個90後的人話,只係話父母冇幫他們拿BNO,已經冇意欲探究自己有冇BNO,打定算數....
想問份Google Doc 講的身份證大法的3個條件,

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

全部滿足哂,係即真係有BNO 身份的機會好大好大好大?
一樣 諗緊點算 未send package
唔該 我想問
如果我97前 係香港出世
但從未申請過BNO
有出世紙 但我11歲姐係97後先拎第一張身份證
係咪成個post都唔關我事
藍色湧現!
暫時來講,係
唔使死!寫信解釋,等PE發落,最多補文件啫!
其實有無成功的例子
唔肯定咪SAR check下囉,又唔駛錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞