『薪火post』BNO 續期資訊(89) 睇頂置 HMPO簽收後45個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
THX !!
如果父母有bno,仔女97前岀世但無拎到。
父母打算去英國5+1,變左bc後,仔女係咪拎直接bc?
就算真係補,你自己可以去攞核證副本,俾錢之嘛!
暫時好似講18歲以下嘅子女,仲要一家人一齊申請,一齊5+1。詳情都係等內政部出細節係點!
唔該你
但我問題重點係父母如果變左bc, 子女係咪不限年齡直接變bc?
如果俾完錢先發現填錯個人資料可以點?
攞咗bc之後出世就係!

講真呢班97前出世嘅,全部成年人!一係等平權,一係用返自己方法去移民啦,靠唔到父母㗎喇!
寄哂文件之後先發現漏左住址證明 係咪應該等佢追我先補番?
寫信話俾hmpo知,一齊連文件寄去。
想問下如果幫自己屋企人申請埋,係咪寄個陣可以入晒一齊,只要係相關文件上面列明番係屬於邊個REF. NO.就得?駛唔駛另外通知佢地?
地址入面打曬所有PEX
一家人申請可以一封寄去,詳情睇doc。

文件可以共用,但要mark清楚邊份打邊份,邊啲要share,同一封內嘅申請多數交同一PE同時批。
好,THX
地址入面係指?我郵寄比佢個到寫埋?
睇doc
唔該晒!岩岩睇番晒而家明白了
97前曾成功申請BNO (DPA查咗有record, "you were registered as a British National Overseas citizen at 199x")

本野係駐港領事館,但無拎過(我真係好撚ON9),DPA話05年係英國銷毀咗。佢有俾埋passport number我,issue date 同 expire date都有。

我用e system咁樣填:
Have you had a UK passport before? -》YES
Is your passport lost or stolen? -》 YES
Have you cancelled your passport with HM Passport Office? -》NO

佢叫我Cancel a lost or stolen passport
我應該繼續填?
定直接Have you had a UK passport before? -》一開始就揀NO

唔該晒大家。
收到 唔該晒
咁lost date你會選擇揀番issue date or expiry date

麻煩晒大家唔該晒
Doc唔見有我呢啲特別case 希望幫到人
即刻用相關資料報lost先,然後先入系統申請,咁上面問題識答啦!
你唔係第一個上嚟報,但真係少人申請咗而又無攞到。
And 1 of the following that has your photo on it:

non-British passport that hasn’t expired
national identity card (a colour photocopy will do)
driving licence
any government or local government produced document

請問我無特衰護照,又無車牌的話
可唔可以拎張相去民政處宣誓,然後同佢講張相係我本人,再拎份野俾HMPO?

定係快速整個特衰護照會好啲?

謝謝大家!
罰你由頭睇多次doc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞