『薪火post』BNO 續期資訊(89) 睇頂置 HMPO簽收後45個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
點解續唔到?有舊bno就一定續到!
其實個系統點分你係申請緊bc 𪋿bno?
me A DOWER+DHL+8 Jun+9am
me too 全中。。。黑洞ing
講真,雙面印每面上下兩個影像,一張紙影到8頁護照內頁啦!

咁樣一個人最多應該唔會過200克!但單面印每張紙一個影像呢.....
你睇多次doc
個零月囉
入到
重量我填左0.5kg 但我冇磅過
same here.... 8/6收, 到而家都未轉status.... 黑洞ing.....
係分唔到!你咩case?
你撳到咁上下有問
97年12月好Margin,網上有網站係有CAse,唔怕的SAR 試下...
啱啱玩咗次,如果你被當做First Passport Case 嘅話,係唔會問,其他lost case renewal case 同埋damaged passport case 都會問你本嘢寫咩嘢國籍。
如果你唔係97 年1月1日至6月30日出世嘅話機會好低。
https://www.bnohk.org/bno-hk-idcard/

「亦有最遲12-97的情況。雖然 BN(O) 申請於9月30日截止,但因為全世界既英國大使館、高級專員公署同領事館都可以接收 BN(O)既申請,轉交英國駐香港總領事館審批。所以當初立法係留左位走棧。」
請問9月份係咪有關於BNO既提案 可能允許97年出生既人首次申請BNO?

簡易續期指南

APPROVE 到四月頭

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
97前
到時先算
唔係香港出世先得
我apply first passport, 老母有certificate of registration section 1(1), 我成個application process 都無問我係咪申請bc 定bno

係咪佢就係靠我send 去個張 certificate of registration 去定係bc?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞