『薪火post』BNO 續期資訊(89) 睇頂置 HMPO簽收後45個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
DOC話90日
自膠,identity card 睇唔到

唔好意思。。。
身份證就得
hk車牌冇相寄咗都冇用
唔該晒你

啲藍屍親戚仲諗住搵我幫手搞(彩佢都傻)
佢地英文都唔識多隻留係香港市啦
90日
[集思廣益]如果你地一樣係97前香港出世,出世紙有Established,但父母冇幫你申請BNO,可以入一入去以下嘅post一齊諗下有咩辦法同埋封信應該點寫,先令到英國會重新開放俾我地呢類人申請BNO

想知有幾多手足97前出世,但2廢老無幫自己申請
https://lih.kg/2090581
我見樓上有巴打話 lost case 會要求少d野
咁如果有都報lost咁係咪少d野交
(純粹問下 唔識同唔建議咁做)
HMPO可以要求你補交
咁係咪姐係唔建議咁做
我幫人報過BNO,佢過期十年,要重新整過申請
要填晒老豆老母資料之餘仲要寫埋佢地啲BNO資料
之後寄野又要寄晒三本舊BNO,上年七月成功拎到

我頭先跟住巴打指示報LOST,九秒九收到Your passport has been cancelled嘅EMAIL,填簡單個人資料之後,剩係要我俾相+副簽+身份證副本+地址證明,reference number都唔洗我俾,成件事好簡單,到底係咪正常。
咪撚咁市儈啦做臭晒香港人個名
有咩問題
香港人特質:成日諗住攞著數/走捷徑
跟番樓主既意思 應該之後要後補 但我唔知大唔大機會
之前確係有啲人咁做,但你要知道報lost係另一班人做,而且人手應該更少!舊年長期係兩三個月都出唔到ref no!跟手就係申請,寄到去等足兩個月大有人在!至於有舊證寄去,通常都好快搞掂!4至6星期係嚇你,平均兩星期內搞得掂,當然亦有少部分等足兩個月。

結論係,有證走去報lost以為屈到機,其實得不償失!但你可以留意返,正常續十年到期續證其實同報lost文件要求一樣!咁太耐無續多咗乜?只不過係查三代,多交父母文件同自己出世紙!

你咁聰明,如果喺呢度耐一啲,咪對比埋頭post簡易申請指引,搵返精要出嚟,就係我成日講到口臭嘅,知咪照填,唔知答唔知,系統要乜俾乜,俾唔到你寫信解釋!

即係話無需走精面報失,行正途交基本文件包括如有要求嘅副署表,基本文件其實hmpo張中文指引已經寫晒!其他交唔到簡單寫信解釋,最緊要有舊證,咁成件事就好快完成,又唔使加重hmpo負擔,又唔影響香港人印象,你又可以更快收到新bno,何必玩走精面呢!慳嗰少少入父母以上資料同封解釋信,實際可能多幾個月等待時間,邊條路精明啲?依家識揀啦!
咁其實係咪咁既意思
你有bno正常申請 一開始就要俾好多野 但基本上需要既野一早話曬俾你聽 跟住交就得
如果係報失case 一開始交好少野 但會慢慢要你補交番d文件 係咪咁
Lost case係交少啲文件,但如果有證我哋唔建議咁做,有啲嘢係得不償失嘅!
唔好意思
想問各位巴絲 寄嘅時候洗唔洗寫HM passport office電話
我淨係見到個網寫
send the form and your documents to:
HM Passport Office
INT-E-FTA............Liverpool,L39BP,UK
但係無見到電話number
唔該曬巴打 好有心機 我見我好多on9問題都答左我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞