『薪火post』BNO 續期資訊(89) 睇頂置 HMPO簽收後45個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
大把
Same, 中晒,今日document received
唔中晒3個條件問嚟無用 唔會有僥倖
點解英國嗰邊成日都話香港有成三百萬人有bno資格? 香港真係有咁多人申請過bno咩?
知道到底過咗哩幾個月個數會唔會大升

me A DOWER+DHL+8 Jun+9am

97前佢地帶埋bno持有人資料走
當時數據係的確有三百萬人申請過
I see
英國個數有冇計埋dependent
巴打我想問下無特區護照既話續唔續到bno
因為我係從來無申請過特區護照,連過期既都無
洗唔洗申請返特區護照先續到bno
咁on9既問題都問得出
咁又唔係,但係中第一又唔中第二嘅話就幾乎無得救,其他情況嘅唔中就要睇其他因素先可以判定機會有幾大,視乎各人情況而定
1997年截止時有344萬人登記咗 BNO,係真係有咁多
中哂身分證大法
6月8 report lost
7月5 終於收到ref no.
即刻9run 申請
感謝呢個post
我係97前出世,從來都無bno
最近send過email去hmpo問有無bno資料
個答覆係完全無資料
我老母有本過期bno無included child
如果近期個新政策我幫老母renew本bno
我係咪可以以受養人再申請返定係要佢去英國我可以跟埋去咋?
計唔到,一直無做BNO嘅人口普查,唔止唔知實際有幾多BNO在生,連約數都估唔到。

咁dependent 個數就更加唔使諗。 所以最終受惠嘅人數,英國政府無披露到,連BJ接受電台訪問都講明,佢係唔知最終有幾多人會到英國。因為如果你假設BNO帶埋另一半同仔女全部撤離,條數係可以好可觀,只可以答你唔止300萬。
344萬先係當年條數,佢哋估4-50萬人已經釘咗或退出咗BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞