『薪火post』BNO 續期資訊(89) 睇頂置 HMPO簽收後45個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
佢唔會有資格申請bno,佢只係可以用特護同你一齊入境,兼住5+1,6年後佢就可以申請bc

但所有嘢嘅前提係你要證明到你同你女友已經同居兩年,喺呢段5+1嘅時間入面,你都要喺英國,即唔可以做太空人,你返香港揾銀,佢就喺英國
目前黎講如果急住走
即係我用bno 佢用特區護照都可以5+1去英國?
報失條款講明,如果搵得返報失護照,就要俾返佢哋銷毀!
地址證明個方面 係咪大家嘅銀行信政府信同一地址就ok
同埋如果係咁佢仲可唔可以係個邊做工作權利?
而家個proposed scheme係limited leave of remain
有離境期限
女友如無意外用spouse/partner身份的話
同現時其他visa個要求應該一樣

//You must be able to prove one of the following:

-you’re in a civil partnership or marriage that’s recognised in the UK
-you’ve been living together in a relationship for at least 2 years when you apply
-you are a fiancé, fiancée or proposed civil partner and will marry or enter into a civil partnership in the UK within 6 months of arriving

If you do not meet these requirements you may still be able to apply for a visa or extend your permission to stay if:

-you have a child in the UK who is a British citizen or has lived in the UK for 7 years and it would be unreasonable for them to leave the UK
-there would be very significant difficulties for you and your partner if you lived together as a couple outside the UK that could not be overcome
-it would breach your human rights to stop you coming to the UK or make you leave//
根據暫時條例,你女友係唔會有bno!到呢一刻都無講過bno開放再登記!你如果申請新5+1簽證,應係以家庭為單位,所以到時你嘅伴侶/子女是否bno根本無關係!當然,你繼續留意英國將會公佈嘅條款細則為準。
可以做嘢

建議你search下英國對於同居兩年需要啲咩證明,當然地址、水電費單呢啲係應該要

簡易續期指南

APPROVE 到四月頭

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
你哋係可以即走,但只可以用現時條件,即半年免簽證入境,如果佢能夠半年內出到細則並執行,應該就可以即時於當地申請5+1,但唔知審批時間多久,如果半年期內批唔到就gg了。另外,現行英國入境政策,io對你哋有任何懷疑,仍可以拒絕入境!
暫時都係180日
睇doc
你不如問洗唔洗即場KISS比英國入境人員睇
你等細則公佈啦,我哋都係睇報道,唔會比你知太多。
其實呢,更改入境規則嘅詳細資料仲未出,包括以上關於工作留學呢個問題可以留返FS 公布。又或者真係好急想知多啲嘅,其實隔離英倫扮工室post既巴打可能比到更加準確嘅資料俾你。
好的 唔該哂咁多位解答
睇情況,根本用返現行條款去行,只不過多一個簽證可以5年或每年續,但可以暫居同工作咁解。
應該依個post係咁耐以來見過最有趣嘅問題
法式吖唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞