[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)

466 回覆
86 Like 14 Dislike
2018夏:[極限挑戰]用10日獨遊半個日本
https://lihkg.com/thread/1957043/

2019夏:[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)
https://lihkg.com/thread/1964209/

2019秋:[文青勝景美食團]獨遊台北4日 (野柳‧九份‧總統府)
https://lihkg.com/thread/2009433

------------------------------------------------------------------
時間:2019秋,早過獨遊台北4日少少
人:3 (我,父母)
成就:
北海道·東北·東海道·山陽·九州新幹線全線乘搭達成
本土四島踏足達成
------------------------------------------------------------------
行程:
Day 1
CI934 HKG -> KHH | CI134 KHH -> CTS
新千歳空港 -> 宿札幌

Day 2 全部行程提早1日
札幌 -> 余市蒸餾所 -> 小樽運河 -> 宿札幌
札幌 (白色戀人公園,北海道大學,狸小路) -> 宿札幌

Day 3
札幌 ---------------> 東京 (上野,新宿) -> 宿上野1

Day 4
上野 -> 輕井澤 -> 銀座 -> 宿上野2

Day 5
上野 -> 名古屋 -> 秋葉原 -> 宿上野2

Day 6
上野 ---------------> 姫路 -> 大阪 (心齋橋,難波) -> 宿姫路

Day 7
姫路 -> 岡山 (後樂園) -> 高松 (栗林公園) -> 倉敷(美觀地區,Outlet) -> 宿姫路

Day 8
姫路 -> 大阪 (難波,天王寺) -> 宿姫路

Day 9
姫路 ---------------> 鹿兒島 (櫻島,天文館) -> 宿博多

Day 10
博多 -> 北九州 (門司港,小倉城) -> 宿博多

Day 11
博多 (天神,一蘭,運河城) -> 宿博多

Day 12
博多 -> 福岡空港
CI111 FUK -> TPE | CI919 TPE -> HKG
後記:桃園機場禁區4個半鐘探索之旅
序言

我plan親旅行都係去日本
老母知道就走過黎問我
,媽,爸

:你又去日本?仲有邊度未去過架
:我其實唔係去過好多地方咋喎
:帶埋我地去行下啦,你影嗰啲相好靚,啲火車好快想搭下
:吓我冇錢請你地喎...
:機票你俾,酒店食野駛錢我地嗰part我地自己俾番
:我唔想重覆去番去過嗰啲地方喎...
:(走過黎)我之前睇電視話北海道好靚,去埋順唔順路架
:咁玩法好貴喎...冇錢呀
:我請你去喇
:(秒回)好呀,去邊都得
:不過唔好咁chur喎,我跟你唔切

於是,我個plan由獨遊九州 (Budget:10k)
變成唔駛錢由北海道剷到落九州 (Budget:∞,都唔係我俾錢)
九州深度遊唯有下次再去啦

如果睇過我前幾次遊記朋友應該知我交通魔童個名唔係流既
Day3-Day9用左JAPAN RAIL PASS 7日
當年29110yen,而家29650yen
Day10-Day11用JR九州鐵路周遊券(福岡廣域版)
當年3000yen,而家3060yen
計過加埋應該節省左8000蚊港紙車費

老母要求:要去輕井澤,想行outlet,想睇風景
老豆要求:唔好行咁多路,要去北海道,想睇電器
帶住兩老行都真係幾攰下
期待你既遊記, 由北至南咁玩好癲, 仲要帶住兩老
點解東京去完名古屋又即日返東京,之後第二日又咁遠去姬路?
唔喺名古屋住一晚再去姬路唔係順路慳時間好多咩?
其實本來個行程就冇諗過去名古屋既
主要原因係決定北海道提早1日走(遲下會講點解)
而令到係東京多左1日時間冇野做
係交通時間同天氣既考慮下選擇左去名古屋hea
香港直飛新千歲得2間,廚叉同因航
直航要5個鐘先到,自然係比其他日本航線貴
但係因為獨市既緣故,廚叉平極都要4千頭
如果要夾九州openjaw回程
廚叉要鹿兒島,因航要博多
如果論多野行就梗係博多機場走
因航openjaw講緊要成皮野

更何況我係臨出發前2星期先買
加上係非廉航openjaw,自然唔會平
係傷心欲絕之際,居然俾我Google到華航
去程高雄轉機,回程博多飛桃園轉機
價錢居然只係3000蚊
以包2件各23公斤寄艙行李+4餐飛機餐+時間唔錯黎講
呢個價錢真係平到笑,拿拿聲扑錘

Day 01
平時我一定搭早機去,因為一定少人啲
今次同老豆老母去就唔好咁chur喇
搭10點機,驚多人所以7點已到
但排隊入機場都係好多人

平時窮撚都係搭開UO老母要行去二號客運大樓
今次去左一號客運大樓好唔慣
Checkin既時候直接出左2 set機票俾我地
1 set香港去高雄姐係呢程
1 set高雄去新千歲,行李會直接到新千歲
轉機時間得1個鐘,空姐叫我地落機之後要行快少少
因為仲要過多1次當地安檢

過左關仲有個半鐘先上機
兩老話等唔切飛機餐要食啲野
所以又去番禁區美食廣場最平嗰檔滿泰
味道正常啦,係杯野難飲啲

左邊係北衛星客運廊
紅白圍緊嗰度係起天際走廊
遲啲可以直接係一號客運大樓直接行去嗰度
唔駛下下轉巴士

陣間會上既飛機A330-302
5年冇坐過非廉航

機橋係67,姐係Y字既右上方
搭無人列車係中間行過去都幾遠
禁錯左負皮sor
即日來回名古屋都幾貴
佢張pass包左
不過果張pass 好似無得坐最快
果到差幾遠
Day 5 上野去名古屋又番上野係咩玩法
新遊記留名
樓主寫得幾好笑
寫多d 2老 佢地好似幾有趣
2老都幾叻 交通玩到咁盡都仲跟到
除左上面解釋左名古屋
樓主點解係咁返姬路? 來回大阪2次 又去倉庫 唔順著岡山咁落去玩
Day 5, 9 會唔會刺激左少少, 兩老有冇問題
睇行程都辛苦
係咁來回姫路主要都係酒店價錢問題
關西黎講岡山同大阪比較貴
我臨急臨忙訂1晚都要500蚊
姫路300幾蚊晚仲要勁大勁靚

同埋去咁多日一定帶大喼
成日轉酒店會好煩
寧願轉一次就去勁遠之後行番轉頭好過
反正張pass任搭
岡山/大阪新幹線來回都係半個鐘
冇乜所謂,都短過平時返工放工塞車

另外帶兩老去我都唔想咁chur
所以大部分日子行程上定到好鬆
有啲地方去快左順便將下一日行程塞埋落去
結果就係經常空左1日唔知做乜
我張pass去鳥取同天橋立又要補錢
來回就一闊三大,又搭好耐車
就費事佢哋咁辛苦,咪瘋狂搭新幹線
廣島佢哋去過話冇野玩,所以都係去番大阪
Day5 ok既,都係hea住搭車行街
Day9 就真係Locker攻防戰
早去早回,所以都ok
佢哋話啱哂佢,好多自由時間
新幹線大部分時間都坐指定席
上到車訓下覺望下窗出面佢哋都ok既

我就辛苦啲,日日改行程同諗食野
好彩佢哋話松屋同やよい軒已經滿足到佢哋
自己就無乜所謂帶住兩老已經辛苦
行程搭車多過玩
同意新幹線 姬路來回岡山同大阪 應該係好舒服既
我都試過岡山下午2點幾行完行程,諗唔到去邊,又好想買野 就坐新幹線沖左去大阪梅田買野食晚餐 再返去岡山住。 新幹線個位舒服過坐普通JR好多。 普通jr似平時返放工迫地鐵,新幹線就係坐頭等火車
同意住岡山或者姫路
上年玩山陰山陽行程尾二個日見去完廣島無野做
又撘返新幹線返大阪行街食晚飯
夜晚又撘返新幹線返岡山酒店
岡山d酒店又近車站 我住first cabin個種都係行5分鐘
岡山啱啱好中間點真係勁好住
去台灣轉機洗唔洗申請入台證?
我以為高雄飛機會少啲人搭
但其實都唔會
經濟倉2-4-2排列都打爆大半架機
不過架機電視就有啲舊,睇戲會起粒

香港飛高雄只係個半鐘
原本以為佢只係俾啲餐盒就算數
好似我前一篇講長榮嗰啲咁
點知佢係俾熱食
架機起飛15分鐘就開始派餐
派完俾你之後後面就推車過黎問你飲乜

個餐如果你冇特別request既話就得1款餐
呢個係雞肉飯,份量唔算多
雞肉調味唔錯,鹹鹹地,係鞋左少少
飯係珍珠米,煮得好彈牙,撈汁食一流
左邊係小棠菜+雜菜,一般
但起碼好過上次長榮,嗰次食完想嘔

呢舊野冇乜印象
剩係記得食落係幾香同埋都幾甜

基本上空姐俾得半個鐘你食就要收野
因為頭半個鐘起飛上升唔出得餐
後半個鐘就要執野+準備降落
班空姐真係厲害
Day 3
札幌 ---------------> 東京 (上野,新宿)

留名睇樓主全家坐鐵坐到屎忽痛
正正經經分幾次去好過啦
坐車多過玩
有咩為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞