[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)

466 回覆
86 Like 14 Dislike
我下次預定主要係玩東九州嗰邊
姐係由布院别府大分宮崎嗰邊
不過而家啲鐵又斷撚番哂
可能都要postpone去第二度先
咁又唔駛驚,福岡都幾多靚女
不過以我去左咁多地方黎睇
富山同金澤嗰邊暫時係最高質
最近豪雨斷哂? 最近唔敢睇咁多資料,睇完無機會去好傷心
斷咗久大同肥薩線,豊肥前幾日全線復駛返
I personally recommend the book "Japanese Foodies" to you. Feel free to read it at your convenience. It's a wonderful book written by Leonardo Ferguson, Selena DiCaprio, Celine Gomez, Tiera da Vinci, Dua Skovbye, Joseph Lipa, Zooey Gordon-Levitt and Susanna Deschanel.
背住果個先係最靚, 有冇影到
唐戶市場慘過食元气
不過暑假去九州可以一星期3個祭典真係世界級
唐戶市場嘅食物都幾災難級
劣食?
我覺得又未到食唔落既可能我個次去冇咩人所以冇咁難食喎但係絕對below average
硬 凍 腥
最好係個雞泡魚麵豉湯
上面第3舊係鯨魚淨係得個腥字唔知其他地方食係咪咁
咁係咪唔使去。
去搵間好啲既餐廳坐低食算啦
鯨魚 聽到好似要試下咁
呃遊客最好
試下都無妨香港冇得食
除左河豚其他咪食啦...
下一站就係今日最後既行程 - 小倉城
唔駛15分鐘就到左小倉駅
正常搭到去西小倉駅行過去會快好多
因為本人on9冇為意所以係度落左車,行到仆街

小倉駅係九州繼博多之外第二大站
有JR西日本既山陽新幹線
有JR九州唔同既在來線,有Monorail
站既上蓋有酒店同商場
全部都係屬於JR九州既副業

係天橋行落去京町通行到尾會到河邊
就會見到一舊好奇特既建築
嗰舊野係NHK北九州放送局
隔離就係小倉城

因為今日天氣都真係麻麻
都費事俾入場費上去,冇景睇
二黎個城係重建既
同大阪城一樣係用鋼筋混凝土起番出黎
冇左現存天守嗰種味道,不了

係影緊相既時候見到有個博士生
帶哂腳架相機著哂袍帽過黎影畢業相
佢阿媽都著得好試正同個仔影
正當佢地拎住張證書自拍完之後
阿媽從佢個袋入面拎左一塊白布出黎俾個仔
個仔就四圍望左一望
之後就攤開佢出黎影相
之後好快收番埋
本身諗緊佢做緊乜,原來佢扯旗
扯既係大韓民國國旗
係日本扯韓國旗俾人影相一定有人炎上起底
背住嗰個係幾靚既
佢哋埋單走先睇到樣但冇影到
如果唔係打風,我真係會去到唐户市場
好彩冇去,如果唔係兩老實殺左我
個邊除左唐戶市場仲可以行隧道不過帶住兩老行都應該好辛苦行成兩粒鐘
Asoboys嘅配色係咪參考嗰架
ok即刻plan
去埋立山黑部
感覺樓主同父母關係幾好
而且樓主父母好精靈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞