[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)

466 回覆
86 Like 14 Dislike
食完個咁正既飯仲早,可以行下街散下步
MidTown行出大路就係聞名世界既東京銀座
有大量既百貨公司同高級牌子進駐呢度
係呢個街口就見到GAP,Gucci同Hermes
可能因為冇香港既土地問既
呢度啲舖頭唔係一間間,而係一幢幢
旺角都有個東京銀座但係執左10年,你明點解啦

行前啲就係成個銀座既中心點
位於銀座四丁目既和光百貨
最有代表性就係佢個鐘樓同古典設計

係正鐘樓對面就係GINZA PLACE
個設計好型格

地下就係日產Show Room
放左架次世代Concept跑車
靚係幾靚既,起碼睇得出佢係一架車

之後就行左去UNIQLO
銀座呢間係全球最大,成幢12層都係佢
上面有一層係全層都係賣UT
有成幾百件T-shirt擺係架度俾你睇
不過有啲真係太over,點會有人著出街

行左2個鐘之後就搭JR番歸
咁啱見到山手線E235系
但係我係東京咁多日都坐唔到
我冇,老母就去Nike買左幾件衫
我想坐五能線
個魚好正
貴唔貴

mark 低先
仙台牛舌一定要係車站果D食
其他出面會俾D唔熱既牛舌你
試過一次咪攪
要食就一定係仙台站食
去到出年4月,預出年先去到
Day 5
之前講過酒店係送早餐,其實就係任食麵包
酒店2樓有個細細既Common Room食早餐
麵包每日都有10幾隻,全部都細細個
所以可以試多幾隻味
最大路就牛角包,蘋果批,朱古力酥
而且有部機俾你禁野飲
有汽水有烏龍茶有果汁(奈奈子)
當然都有咖啡機同熱飲機
不過因為麵包同咖啡機都放係間房最入
而間房真係唔係好大 (大約大我間房3倍咁上下)
所以都坐得幾迫啲人行黎行去都會撞到
枱上面就有個多士爐俾你翻熱麵包
So far食左幾隻,味道都唔差
所以之後嗰日我焗左啲麵包返房食

呢個行程多左1日係東京
究竟去邊度成為左我既難題
係前一晚食飯等魚黎既時候
-------------------------------------------------------
:聽日去邊度好,你地有冇心水
:唔知喎,市區同江之島嗰邊之前去過喇喎,近郊有冇野去
:不如去富士山,我睇過啲相同片好似好正
:富士山一日玩唔哂喎,交通又要補錢
(大月~河口湖雖然係JR直通運轉但唔係JR所有
用JRP要補番呢段路既全費)
:如果去到嗰邊行一陣就走又好似唔抵...
:有冇啲搭新幹線去到又有啲野睇架
:有,名古屋
:好呀,成日聽人講又未去過
-------------------------------------------------------

去名古屋就要搭東海道新幹線
所以就要去東京站
雖然我都係搭新幹線去
但係東京以北既新幹線係JR東日本
東京以北既新幹線就係JR東海
兩者路軌唔係共通,自然大堂都唔係共通
所以要出閘再行去前面JR東海個閘

東京站出發向北行既新幹線有好多條分叉線
有東北,有上越,有北陸新幹線
每條線既快慢車又有唔同名
所以加埋有成10幾個名好混亂
東京站出發以南就好好多,係得東海道新幹線
因為佢駁通左山陽新幹線,所以佢都會直通運行去嗰邊
東海道新幹線呢邊就分開左3種列車
のぞみ:佔據大部分班次,停站最少,JRP唔俾用
ひかり:1個鐘2班,比のぞみ停多啲站,JRP用得
こだま:1個鐘2班,站站停,JRP用得
のぞみ係新大阪站之前都停同樣既站就冇乜技巧
搭ひかり就有啲技巧
1班係名古屋前停多啲站,1班係名古屋停多啲站
所以我搭8:33呢班,除左停多個站之外其實同のぞみ冇分別

JR東日本有好多隻新幹線列車
最遠嗰架係E3,專行山形新幹線
中間係E4,前一日坐過既雙層新幹線,行上越新幹線
至於最近我呢架就係N700A
係東海道,山陽同九州新幹線既主力列車

偉大國家既高鐵點解可以速度咁快
好大程度都係因為佢發展比較遲
所以可以借鑑唔同地方既高速鐵路基建
人地可能用左幾十年幾十億先研究個solution
你就一句多謝就可以copy哂或者避哂啲問題
而且佢地收地簡單,又不惜工本起橋起隧道拉直條線
如果咁樣都唔快就死得啦

東海道新幹線作為當年世界第一條高速鐵路
始終都係50幾年前既產物,撞過好多次板
起既時候都有啲野預得唔係幾好
例如隧道切面太細,噪音問題同線路急彎影響加速
呢架N700A算係將咁多年黎既解決方案融合而成既技術結晶
所以2007年用到而家都用得好地地
今年開始投入服務既新車N700S系列都係有N700既影子

東海道新幹線東京去大阪2個半鐘
去名古屋個半鐘,分分鐘仲快過屯門去觀塘返工
連結哂日本本州最繁榮既地區
就算係旅遊定公幹都好多時候搭呢架車
而且最密3分鐘有一班車,密過地鐵同巴士
就算係開到咁密都好多人搭
JR東海剩係のぞみ搵本地人錢都不愁生活
Pass呢啲優惠遊客生意就剩係俾搭慢車
有錢到而家全資拎幾兆Yen起磁浮中央新幹線

https://www.suzunami.co.jp/shop.html
有餐廳食魚既得5間,有名古屋同東京
其他就只係專櫃賣魚

價錢一啲都唔貴,大約1500-2000yen
條魚既味道係值呢個價錢既,都唔係太細舊
加上佢又有黑豆有筑前煮有味噌湯有醃菜有配菜
食到最尾仲有杯凍既梅粕酢俾你飲
(好撚好飲,不過冇影相,佢有賣)
所以一定夠飽
我就係去車站嗰間善治郎食
個師父係廚房隔住係度著哂火燒牛舌
充滿視覺享受
好想去日本呀
上年去左4次
今年
G持

btw,樓主應該好後生
兩老應該唔過五十
先會咁有精神
兩老60都黎緊
所以點解我會得3次長距離移動
就係唔想佢哋轉咁多次酒店
寧願搭車返轉頭都唔好成日帶行李走黎走去
酒店都要近站唔駛行咁遠
酒店附近有野行,行程早完可以有自由時間落街hea
長途新幹線又好舒服,啲位好闊啲車又定
佢哋上車訓下睇下出面風景傾下偈就落車
因為今次行程係為佢哋而設
佢哋滿意係精靈啲既
孝順
係就係麻煩d
但好多年之後你就會慶幸曾經同過佢地去旅行
無遺憾
成年冇去過日本 ,本來今年3月去,點個今年又冇
去完名古屋又返東京
我好似都係去呢間,格局好似,睇住師父燒超正
冇計啦,多左日唔知去邊度好
好正 好想去
試過有一次得閒冇野做係京都搭去博多食shin shin仲要日歸
仆直支那狗
個半鐘就到名古屋
而講到名古屋既名物一定係鰻魚飯
不過間舖11點先開
於是去左車站附近嗰啲手信舖行左陣
順便俾兩老買名古屋手信

但我發現佢地係鐘情啲OEM手信
姐係本身件野係曲奇或者麻糬
名古屋買既話個盒面就有名古屋城
奈良買既話就印鹿,東京買就印SkyTree
總之送俾人地一睇就知係嗰個地方黎
結果我係每個地方都要好似導遊咁介紹每個地方既特產
費時佢地買到啲759,360有得賣嗰啲手信就柒哂
北海道買一幻我覺得都OK,起碼佢係北海道起源
呢度佢本身想買嗰啲印左名古屋城既曲奇
最後就俾我說服佢買手羽先味仙貝

上次獨遊我就食左まるや本店
今次帶兩老就試另一間,ひつまぶし 備長
佢有幾間分店,我地就去左太魯閣口既地底商場エスカ店
佢11點開門,我地遲左幾分鐘到就啱啱好滿座
不過望落好多都係啲過黎出trip著哂西裝既サラリーマン
我地係門口坐左差唔多20分鐘先入到去

作為名古屋其中一間鰻魚飯名店
呢度既主餐清一色都係鰻魚飯
價錢既高低視乎你想個飯有幾多鰻魚
我地三個都叫左上鰻魚飯
而我最欣賞既係佢個英文版
點解佢可以諗到咁多個解"勁"既英文

名古屋既鰻魚係關西既整法
姐係劏完之後直接係炭火燒
中間再加上秘製鰻魚汁燒
係我個位可以望到廚房炭燒緊鰻魚
但係得1個師父係度瘋狂燒
而可能因為啱啱開門所以佢燒唔切
於是個餐黎到既時候已經係叫左餐之後既20分鐘...
我後面就係玻璃,對住出面排隊既人
已經有超過30人係度等緊

係名古屋食鰻魚飯唔止得鰻魚飯
佢係一個set有好多唔同既野
有醃菜,wasabi,紫菜,蔥絲,茶同湯

個飯咁大都係有原因,係俾你一飯三食
第一食係就咁食試原汁原味
まるや本店鰻魚比較薄,汁比較少
所以食落會比較脆同食到魚味,炭香味較重
呢度既鰻魚就厚啲,鰻魚吸到既汁比較多
所以比較濃味同淋啲,但炭香味都好出,都彈牙
因為個汁甜甜地咁,食唔到鰻魚既腥味,唔駛落山椒粉
啲飯索左鰻魚既油脂同汁,撈埋一齊好好食
:...(Keep住食冇評語)
:脆脆地好好味,香港買唔買到呢啲鰻魚
:剩係人地個汁你都整唔到

第二食係加少少蔥絲同wasabi
呢個食法wasabi可以減低鰻魚既油脂同汁所帶黎既滯
蔥絲就提升口感同令個飯fresh啲
不過我就麻麻地呢個食法
:唔覺有太大分別,本身唔落都夠好食
:咁樣食冇咁滯,我鐘意呢個

第三食係加紫菜,蔥同茶成為茶漬飯
茶融合哂所有食材既味道,所以食落好舒服
但係啲魚浸左湯就會林哂,口感冇咁好
:我都係鐘意原味咁食
:咁樣食冇咁鹹,都好唔錯

食完都過左12點,出面幾十人排緊
所以都係快啲埋單,但臨走前望一望,呢餐食左成千蚊港紙
你問我抵唔抵,我會答你性格比唔高
仙台牛舌
松島蠔
啲人話京都個鰻魚飯都好食
又係排隊名店
係咪松乃? 我去果陣唔駛排隊, 超好食!!
樓主果間都好食, 有少少脆口既鰻魚堅正~~
d評語 有畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞