[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)

466 回覆
86 Like 14 Dislike
慢慢
期待睇到多啲鐵路嘅相
咁多卡都壞廁所
係咪吸唔切廁缸
上一張相打漏caption
呢度3張飛既正價已經貴過我張7日Pass
第1日已經回左本
背景係酒店個窗影出去上野站夜景

呢程車成3個鐘,唯有食早餐消磨下時間
奶就係前一晚係Seicomart買既北海道奶
飲落冇乜特別,都係明治奶正啲
照燒雞蛋沙律治係我覺得日本7仔最好食既三文治
照燒雞甜甜地,啲雞好嫩好入味
蛋沙律既蛋白切到一粒粒好彈牙
蛋黃就打成蛋黃醬所以好滑
麵包唔會索左水爛溶溶,仲好軟熟
加埋一齊成個package好正
泡芙入面有Custard同Cream
一咬落去爆漿,好爽

個風應該係日本海
當架車去到長萬部附近就超大雨
而且因為呢段極近海邊,見到出面係白頭浪
啲雨係一直打落個窗度,好彩走得快

好快就去到新函館北斗站,係2號月台落
新幹線係11號月台,有個閘口直通過去
極度方便
今次呢班車係新函館北斗至盛岡各停
兩老第一次見架車就係度瘋狂影相

今次呢架係E5,E stands for East
係JR東日本專造俾北海道新幹線既新車
標誌係長嘴,車身初音綠粉紅色帶

車身有E5系標誌,寫住JR East

呢架車大部分都仲係外國人
呢個站已經坐左9成滿
兩老對呢架車既評語都係十分好
:架車好靚坐得好舒服,而且快得黎好靜好定
:祖國啲高鐵應該20年都追唔上呢架車
:起碼啲人唔會除鞋掉垃圾整污糟架車
:不過架車好似唔係好夠快咁,搭成3個鐘咁耐既
:站站停呀大佬,你估好近
最尾幅圖錯左相,補番啱
Day 03
札幌站 ~ 鹿児島中央站JR線+新幹線總距離係2627.1km
札幌站 ~ 東京站距離係1163.3km
姐係今日都搭左差唔多45%路程
兩老十分期待今日
因為可以坐到全程北海道·東北新幹線

今日4點半就起左身,好快搞掂哂啲野
Checkout完就行左去車站出面間7-11買早餐
之後就行番入站,已經見到好多外國人等車

離頭班車仲有25分鐘,個個都蓄勢待發

5:45分開閘,個個都好似痴左線咁向前衝
我地啲有指定席既行人工通道check完就慢慢行

今日既第一程車,スーパー北斗2号
用既係キハ281系氣動車
今日應該係極多人搭,打爆9両編成
唔怪得我Car 6都係指定席,正常係自由席黎

就咁睇頭頂同行李就知幾多外國人搭黎睇波
不過架車虧虧地,前後廁所都係壞既
要去第三卡先得,JR北海道真係唔得掂
見到你老竇啲對話諗起港女當はやぶさ係地鐵,之後話仙台離東京都唔係好遠姐
hikari都唔慢, 同埋hikari有幾隻停車pattern, 有隻從新横濱至名古屋之間只係停一個站, 比最快nozomi只係慢2分鐘
用左2個幾鐘到盛岡站
即刻叫兩老落車睇野
老母冇興趣就幫手睇行李

盛岡站會睇到E5同E6併結
E6就係秋田新幹線專用車こまち
個頭比E5短,車頭同車頂顏色係法拉利紅
E6設計師奥山清行真係幫法拉利設計過車
E5停係月台度,會開左車鼻個蓋
E6黎到都會開車鼻駛前撞過去E5車尾
2架野就會扣實合體左一齊駛去東京
好多人專登落車就係為左睇呢一刻

今次影左條片可以俾大家理解下
真係撞過去
https://imgur.com/a/ZMEdbyZ
佢冇日本距離個概念
同佢講香港去長沙咁遠佢就get到
樓主寫得都幾快
繼續 加速
上番車再搭多40分鐘就到仙台站
仙台作為東北地區最大既城市
係每一架新幹線既必停站
我地都專登係呢度落車食中午飯

仙台美食有三寶
牛舌 (:我唔食牛架喎)
魚板 (:點樣當飯食呀)
毛豆 (:你玩野呀?)
:好啦,就松屋啦
結果,係美食眾多既仙台我地選擇食松屋

係兩老影完仙台站之後
行去loft後面過橋落下面就係松屋
而家個天黑沈沈,地下濕哂
頭先一定勁大雨

松屋我都食過無限次,兩老都係
不過佢地揀番我當年教佢地食既嗰個飯
就係蔥鹽燒豚肉丼加半熟蛋
我就去探伏試左個期間限定
牛と味玉の豚角煮丼 (650yen)
賣相就麻麻地,似係樣樣野都剩低炒埋一碟咁
牛就係松屋啲牛,正常味道
味玉就熟得滯硬左少少,不過都入味
角煮就不了,舊豚肉好乾,個汁太鹹
不過撈飯食都算ok既
結果我望住佢地食得津津有味
而自己呢個唔好食,心裡流下一滴淚

食完野就行番去仙台站
因為附近都幾多野行,好快就過左1個鐘
剩番15分鐘準備上月台既時候
居然見到ずんだ茶寮出左杯大奶昔
唔理三七廿一即刻排隊去買
拎完即刻衝上月台上車慢慢飲

ずんだシェイク エクセラ (450yen)
好香甜好濃既奶加打碎左既毛豆飲落好有口感
奶昔好香好濃好甜,只係比煉奶略淡
毛豆既香味留係口中好清新
面頭有pat cream,撈勻飲落會滑啲
但係同以前一樣,飲耐左會滯
我見到官網出左豆奶版
應該會冇咁甜冇咁滯
Plan定去羽田機場第二航廈先

食唔到仙台牛舌有啲sad
嗰陣冇諗住買個牛舌駅弁上車食?
因為趕到上月台得番2分鐘
所以都趕唔切影架車
嗰一班係加班車,係呢度總站,用E2
但我估因為架車太耐冇開係車廠哂得多
所以個冷氣勁熱,焗足兩個鐘

當架車去到褔島站停車既時候
-------------------------------------------------------------
:阿仔,個站叫褔島,係咪姐係核爆嗰度呀
:係呀,海邊咪褔島核電站囉
:有冇事架,好似話而家仲未住得人喎
:唔搭都搭左囉,大家攬炒囉
:衰仔唔好玩你老豆,呢度邊同嗰度
:呢個福島真係嗰個褔島喎,個縣咁大,不過隔幾十公里咁解
:吓你唔好嚇呀媽喎,會唔會中幅射架
:停幾分鐘就開車啦,邊度有事,人地mon實架
-------------------------------------------------------------

雖然我張飛去到東京站,諗住行埋東京站
但係兩老想去酒店checkin先
所以去到上野站就落車
新幹線個月台好深,上番地面都要5分鐘

上野站本身又係迷宮咁超多出口又多線
最簡單行去酒店既方法就係出淺草口
之後搭電梯上天橋就會望到

今次住既酒店上野三井花園酒店
係我用Hotels.com換番黎既
有1晚700幾蚊同1晚1100幾蚊免費酒店
我嗰間係經濟雙人房,加埋早餐800蚊
兩老住高級雙人房,有張加大雙人床,加埋早餐1200蚊
呢2間房補番100蚊就住到

我間房係東京住黎講都算大
擺個大喼係床邊都夠位放
同埋日本啲床都會比你想像中細
單人床預你轉身會跌落地
普通雙人床剩係夠1.5人訓

但呢張雙人床真係可以俾2個人訓
我一個人可以伸長手腳,爽

我間房係近上野站嗰邊
所以可以睇到上野站既黃昏景同夜景
兩老間房就近另一邊,望JR線同高速公路
冇我呢度咁靚

仙台>上野係yamabiko定hayate?
睇完當去左
好想返鄉下啊
特登係仙台落車食松屋
停得福島嘅應該係やまびこ
好想去食野
都係幾個站姐
人地都話唔食牛
上次自己去仙台食左善治郎
不過金主話食乜就食乜啦
12點幾食飯時間帶住喼無謂出去排名店
到時上唔切車排自由席仲大獲
やまびこ,原來福島都有併結但係冇出去睇
仙台冇食到牛舌真係有點遺憾, 不過屋企人唔食同埋就行程就冇計.....自從食過一次之後暫時都食唔返仙台果種, 香港食既都似午餐肉 feel , 唔夠爽身彈牙, 好掛住仙台既牛舌
仙台牛舌係彈牙得黎又唔硬
你見到佢好似好厚咁但其實好易咬斷
但係食落又好好趙,仲要因為厚切啲肉汁爆出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞