[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)

466 回覆
86 Like 14 Dislike
三個字,快靚正
食完飯3點幾,諗住帶佢地去姬路城
-----------------------------------------------------------
:姬路城?你上次帶我地黎日本咪去過囉 (5年前)
:姬路城?行餐死喎,唔想行呀
:咁你地想去邊?而家都3點幾唔去得好遠喎
:頭先大阪搭車過黎好快姐,行下心齋橋啦
:咁不如頭先係新大阪行完先返黎checkin
:拎住行李邊好行架,放低野一身鬆先買得開心架嘛
:唔駛預我,你地行得開心啲,我係附近盪下
:唔好亂行呀,你唔識日文架
:你當我細路仔咩
-----------------------------------------------------------
於是,我地就原路折返去大阪
搭番新幹線去新大阪,轉番Osaka Metro去心齋橋
夾好時間搭車其實1個鐘就到
不過大阪個天氣都幾差
5點幾個天黑到咁既款
呢度有齊老母想行既舖頭
Uniqlo,GU,Daiso嗰類呢度齊哂

呢期心齋橋同Pokemon做緊聯動
四圍都見到皮卡丘比卡超
雖然我好想去大丸嗰間Pokemon center睇
不過老母係度,費事悶親佢
都係做番乖仔陪佢行

行到去Daiso,老母就好似癲左咁
香港賣緊12蚊既野呢度賣7蚊,姐係6折
所以係呢度買番之前香港未買既野
例如筲箕,碗,杯,油壺,枱布etc
咁係佢自己行緊既時候我就四周圍盪下
無意中做左認字特警
速食食品 -> Retort food -> Retort -> 反駁

零食 Snake -> Instant Food (?) -> Instant -> 瞬間

結論:日本人既翻譯能力仍需努力

係Daiso買左3000幾yen野之後就行到道頓堀呢邊
大國隔離之前有間Pablo開左好耐
每一次黎關西我都去開嗰間買tart食
今次黎執左冇得買了

黎得道頓堀,夜景係必影既
個個都舉機係度影做埋Glica公仔個Post
但好多人做做下失平衡仆街

就咁睇日本真係多左好多外國人
行到8點咁上下係whatsapp group收到message
--------------------------------------------------
:你地返黎未呀
:食飯未呀
--------------------------------------------------
:好啦我地搵日再行過,費事餓親你老豆
:好呀,姬路都仲有野食既

8點幾去到新大阪
咁啱撞正可以坐呢一架特別車
ひかり下面多左幾隻日文レールスター
呢架車每日只係得5個班次

呢班車係唯一一班用700系列車而且由新大阪開出
700系列車而家買少見少,因為都10幾年車齡
同N700系相比個車頭設計似鴨嘴多啲
JR東海幾個月前就已經全數退役哂
用N700S逐漸取代而家所有車
JR西日本都唔係剩番好多架
專行ひかりレールスター既700系用灰色做主調
寫住Rail Star,車窗就用黑色,車身有黃色帶

始終架車都10幾年又準備劏
燈光有啲陰沈,內部有N700系既影子

返到姫路9點,捉埋老豆去食飯
今晚選擇既係繼松屋同やよい軒之外
第三間平價連鎖店,就係なか卯
專食鰻魚飯同親子丼
因為都夜,兩老每人食1個親子丼
佢啲蛋炒得好滑,好有蛋味
啲雞好滑又彈牙,唔似香港啲梅雞食落粉粉地咁
啲蛋汁流哂落啲飯度,個飯濕濕地
撈飯食一流

我又係叫期間限定,カキフライ定食
姐係炸蠔定食
雖然望到隻碟好油,但食落唔覺
而且唔覺有腥味,而且仲好肥美
呢個size同味道令我諗起當年係宮島瘋狂食廣島蠔

喺日本去d格局平庸,比較平民化既餐廳都好好食,呢個鐘數睇到真係流哂口水
其實2老都好叻
下次會唔會再帶佢哋去下歐洲
樓主今晚個晚餐叫限定終於無中伏
小田原駛鬼坐新幹線
仲有其他類似舖頭的
2老比埋錢就最去
有pass用到盡
可以一拖二真係好勁
Day 07
本身呢兩日好地地
Day7原先得岡山後樂園同高松栗林公園要去
每個地方留半日睇下景點食下飯行下街不知幾爽
Day8就hea到差唔多中午先去倉敷
又有景睇又有街行,最重要有美食廣場
但係前一日係新幹線返姬路既時候...
:呀仔仲有冇時間去大阪呀,我未行完喎
:冇話唔得既,但係要cut是旦一日行程喎
:吓做乜要cut行程
:本身聽日係去岡山後樂園同高松栗林公園,你話啲相好靚嗰度
:後日就去倉敷同outlet,主要shopping
:如果你要去大阪,咁我cut倉敷唔去喇
:迫埋同一日去哂得唔得呀,倉敷outlet我都想去
:倉敷去大阪市區要2個鐘喎,一來一回返酒店冇左3個鐘
:你幫我拆掂佢得唔得
:唔係唔得,但係聽日好chur架喎,你買定麵包咬啦
:得架喇,我地頂得順
:OK
(:你地好似冇問過我喎)
於是今日變左衝行程,將之後嗰日既行程係今日完埋
貴為交通魔神既我當然plan到啦
但我都係擔心兩老頂唔頂得順
而且本身plan落岡山同高松有正野食,而家冇了

今日係Green Day
因為全部都係睇園景同山水
兩老可能會睇到審美疲勞
首先就係朝早7點出發
搭新幹線去岡山食早餐
巧遇尋晚搭過既Rail Star
不過我地唔係搭呢架,係搭下一班さくら

山陽新幹線由關西既新大阪站去到九州褔岡既博多站
同東京站至新大阪站既東海道新幹線直通運轉
所以のぞみ ひかり こだま都會係山陽新幹線出現
而佢地最遠只會去到山陽新幹線南面總站 - 博多
而山陽新幹線本身會同九州新幹線直通運轉
由新大阪站去到九州新幹線南面總站 - 鹿兒島中央
於是就出現另外兩架車 - みずほ同さくら
みずほ對應のぞみ作為路段最快列車,停最少站
ひかり對應さくら作為路段第二快列車,停多少少站
こだま就兩邊都一樣,站站停
所以みずほ同のぞみ一樣,JRP係唔俾搭既

みずほ同さくら都係用N700系,同JR東海一樣
外形一樣但設計有少許分別
行東海道新幹線既車,車身藍線1粗1幼
行山陽/九州新幹線既車,車身藍線得1條
上下多左2條幼金線
仲有寫住"KYUSHU WEST JAPAN"
因為架車行駛JR西日本同JR九州地頭
所以佢地各自都造左一樣既車
只係唔似JR東日本咁又要分E7/W7同埋E5/H5
車窗下面JR個標誌係藍色就係西日本車,紅色就係九州車

JR東海既車除左Green Car之外全部都3-2一行
JR西日本就慷慨少少
雖然自由席都係3-2一行,但係指定席係用2-2一行
坐落去個位感覺明顯大左

姫路去岡山極快,20分鐘就到
見到日本共產黨叫緊口號

咁岡山有乜野早餐食呢
熟悉我既朋友應該會估到
冇錯!又係松屋
位置就係我上一次住既Hotel Abest Grande Okayama對面

兩老食腸蛋定食,我就食燒鮭定食
但好明顯我嗰個就中伏了
條魚細到一個點,又薄又乾
食落正常味道,不過鹹左少少,送飯都OK
問題係我個餐仲貴過佢地

好耐之前食過日本吉野家,唔好食blacklist左
松屋就真係食極唔厭,同埋四圍都係
當然啦
請埋佢地去就冇左幾個月人工
搭新幹線去小田原轉番車上箱根嗰邊
點都快過全程浪漫特快既
不過佢啲車好靚,搵次試下私鐵遊先
cls又係松屋
到底有幾鐘意松屋
同fd/女朋友去咁樣食實反面
2老精力好充沛 又捱得
講真 完全係食得咸魚抵得渴
所以睇樓主帶住2老行覺得好有滿足感
食完早餐既下一站係後樂園
正常可以搭電車去唔駛行咁多路
但因為而家係朝早返工返學時間好多人等車
所以都係選擇行過去,大約20分鐘

後樂園有2個入口,一個係岡山城前
姐係前一張相嗰條橋行過去
另一個入口係岡山縣立博物館隔離
係嗰度買完飛入去第一時間就見到個鶴舎
全部都係度食緊草
仲有一個人唔知係度亂入

呢2隻唔知係度望緊乜

今日天氣麻麻地,不過都冇落雨
10月天氣未凍,啲樹未轉色
夏天花謝哂,冬天花又未開
所以成個園都係一片綠
遠處仲有岡山城做背景板

要睇後樂園全景就要上佢個山丘仔
因為時間尚早,冇乜人
所以可以霸住黎影相

係某啲過河既地方佢都幾有心思
有啲不規則木板搭成既橋

之後基本上就係兩老自己行,我又自己行

有個好靚既亭可以係度休息
望住一望無際既草地
樓主都出得幾密
餐餐松屋比兩老屌死都似
我當年帶呀媽呀妹去福岡都係食左2次やよい軒渣,因為去祭典搞到好夜
同fd基本上只會用來當早餐
去親日本 早餐唔計住有得食 多數真係松屋/麵包鋪/便利店多
姬路真係平過岡山,同埋都叫有個商場行下。都叫多新幹線停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞