尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
係真係有班搵緊萬幾蚊既人叫人唔好買樓
佢買唔起就叫人都唔好買

有住屋需要 夠首期點解唔買?
仲有班傻撚問點解買到幾百萬樓 但唔移民
咁係你on9啫 蠢過「連登仔」
點解仲會覺得跌?
國安法? 算數啦
巴打你係已上岸人士
我係新手上路求自住唔洗做租租
層次唔同自然諗法唔同
巴打你手頭上有足夠資產當然去邊度都唔怕
我呢D拎住百幾二百萬既, 唔拎部份出黎買樓
一係等佢係銀行貶值, 一係ALL IN買股自我催眠當自己係巴菲特

依家買左樓花, 對我黎講
1) 唔洗用哂所有子彈買樓, 剩錢可以買下股投資
2) 呢年半努力搵錢去搞mortgage & 應付樓價跌我自己補貼
師兄好勁,恭喜晒。
最緊要計得到條數~
我買左之後先見到上樓德個channel
本身都無諗住揀F/ 剩返F被迫硬食
所以無事
成堆無錢無學歷連登仔話走去英國
有冇佢地都對樓市無影響
其實連登唱升多過唱跌 個個都龍市 gogogo
供應同需求
諗下中環班會計師/ 護士/ 公務員/ 銀行RM/ 地產保險呢D
賺同儲左少少錢, 又要新樓又要上到車又要相對方便
香港其實無乜選擇 (成個港島已經唔洗諗)
https://youtu.be/jLPUnzxPzR0

幫幫手 手足整左個國際channel 需要更多subscription, 分享及like
葡萄樓主... 仲係學生哥買唔起
希望會跌...
首期既話揀建期既話
尋日比左5% 樓價 (你當400K)
黎緊呢5日比TAX
黎緊450日比多5%樓價
即係去到2021年底拎1M多少少左右
之後就搞mortgage, 2022 feb 收樓

係, 有儲既諗法, 不過一年都有去下2,3次旅行
始終建期係易上車好多
一買即坐
之後蝕入肉
又唔係佢on9
你咁講好多人都錯失機會

不過愈遲買愈貴,需求有,有能力既人大把

除非走既人多過入既人

但唱淡多數都走唔到.....

有時都灰架...但事實真係無選擇....想買都冇機會又冇能力...
上車都17000蚊呎 同我心目中嘅上車都爭幾遠。如果你話買tko 係因為去港島東近嘅話其實渣車嘅話住遠d 都得d 樓平好多
大字好撚型?
唔知, 但係如果話等轉
由收購到起好我諗都要5年以上?
如果短D 3年, 3年之後
如果樓價升: 我樓換樓
樓價不跌: 自住
樓價跌: 呢一年努力搵錢應付mortgage

我唔想做租租, 就要解決自住呢樣野
我明如果夠4成一定即供左先,如果真係得一成錢就建期,
但我唔明係上網睇600樓上樓花銀行最多都係借6成,
即係收樓前找尾數我都要搵到夠錢俾埋個4成(唔計落左訂個part)
建期 只限新樓
但新樓都偏貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞