尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
班友on9好心上下求職網睇下人工先出來吹
唔計醫護
senior post而家都起碼30k+
我都係弋句

佢地連入場 in ge 機會都無。
同意,因為搵兩到三萬既人就會識番差唔多既人結婚,所以5-6萬都會係咁,好多人覺得自己搵唔到就以為人地無,好錯既觀念黎,只不過大家圈子唔同
有咩出名風水屋苑?請指教
個人覺得置富海怡好似幾好風水
佢唔信我冇計
上jobsdb 自己搵下5 年exp 咩人工啦
我本身account 畢業
身邊做big 4 既未見過少過40k
有d 做銀行/保險講緊 5-60k
貧窮限制了你的思想
根本香港做金融,一係做專業人士人工最少5皮以上,但係好多唔係專業人士但係又唔肯出去做辛苦工作,人工一定係偏低
如果後生冇能力做M記7仔果D緊係低
正正經經讀少少書都好難少過20k
做狗都22k 起跳啦講真。仲要年年加

真係唔知弋位巴打做邊行要50歲先有40k
住公屋都好意思笑人
你連埋你老豆老母成副身家連首期都比唔起添
你好自卑呀?
我不嬲唔會攻擊人
但事實真係40k 係金融業係大約junior manager 人工 6-7 年前我fg 時 big 4/trainee 都係11-17k
依家起薪點都講緊18k
時代係會進步 7 年前12k 同今時今日12k唔同啦
賽西湖首選
律師本身都高人工喎 ching
簡簡單單兩公婆打份工,都應該有 20k 一個人啦?

家庭月入 40k 都應該供到 500 萬樓。

首先,一個女朋友,又儲到首期。
你做唔到唔代表人地做唔到
又係個句貧窮限制了你的思想
d 巴打人中之龍,應該唔難
當日我買 montrary
完全同一個感受
後面啲人 完全係你唔要我屌埋你嗰份
之後個個走埋嚟恭喜你

心諗唔撚係嘛咁就咩左幾百萭係身
兩萬一個月,我當你一個月儲5千,5年都30萬,5千蚊難道真係咁高咩,我未計你年終花紅多一個月糧
做到

同埋樓淡覺得日後會暴跌,五年後有300k 可以大手買入半山了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞