尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
平權一回事
真係移民又一回事

移民唔係去旅行,要計劃好多嘢,唔係個個一支公,幾多人可以成個家族咁搬,幾多人又可以瀟灑咁走,唔係話冇人會走,只係想講唔可能走到恐慌性拋售大瀉
恭喜巴打
百五萬可以
講就話
移民邊個想做二等公民
香港是我家
點解要走
Dllm
上得連登多真係壞腦
見識都低幾級
出街講呢啲比人笑你低能咋
入過康城一次就唔會買
50%up係支那人
大量普通話
連登一大班中學雞/社會基層毒撚圍爐
兩個單位係咩地區?
唔好睇依家睇遠少少
而家新樓盤都好多大陸人
仲要一掃連幾個單位
俾多左20零萬左右
但係就算假設我有足夠現金做即供 (要4成首期)
咁我就一定唔會買樓花, 直接2手, 因為我出租一年半都唔止呢條數
所以唔會為省呢20零萬而買樓花再慢慢等

所以我得建期揀, 換黎既係呢年半鬆動D, 可以投資其他野
長遠就呢30年拉長供多20零萬, 同埋要收樓前努力搵錢有個靚糧單去做mortgage

總之自己買唔起樓就起勢數人地層樓點點點
逐個留言負皮
問返佢住邊又唔敢影張住戶證
再起一起底發現原來住公屋既
仲要係幾十年樓齡插係貧民窟其中一個公屋
成陣自卑感出曬黎
當我等多3年
升少少我已經追唔到
跌既話同我自己既睇法唔同 (開post講左)

所以依家有咁既機會, 就決定去馬
恭喜巴打,追完post 發現同巴打的諗法一樣,無論移民方面定係置業選擇方面。

我都有抽sts,不過number 好後,首期無巴打咁多,淨係可以望7.5m以下的單位,巴打買到8m 真心覺得好勁。
第2輪出左價單都有平野
有入票既話祝你抽到, 心想事成
巴打好謙虛禮貌,真心讚
咁急生?
重新認識加磨合期去到結婚呢個過程起碼要5年啦
移民 同朋友親戚家人分開
邊撚個會想
去到又一個人都唔識
何來安全感
有買貴無買錯
30歲係香港一條友買到8m樓真心叻
客氣啦
上得連登既我諗都係地道香港人 (鍾意香港呢個地方, 當香港係家)
又會有邊個唔想有屬於自己既地方
唔敢話啟發, 純粹當自己算過來人 (想買樓->去睇去學同了解->現實情況同自己諗法唔同果陣->抽飛揀樓->塵埃落定) 既身份同大家分享同交流

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞