尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
恭喜巴打
前排小弟都做咗9期業主
我買之前都有搵咗好多康城嘅資料
睇留言見到有巴打話康城臭 我估佢地無去過康城+無睇新聞 2016年康城嗰堆填區已經唔再收廚餘垃圾 剩係收建築廢料垃圾 所以有臭味呢個說法一早無咗 我當時買之前都有做過實地考察 係無味 如果講臭 荃西嗰海會臭好多
另外交通 其實康城交通一直喺度改善緊 除咗黨鐵加班次 其實有基建一直做緊 將藍隧道 跨灣大橋(分兩階段 第一段2022年起好到啟德嗰邊 第2段到西九龍)雖然我覺得跨灣應該都係有遲無早不過我諗第一段都係3 4年嘅事
到商場 巴打你上面講咗 康城嗰商場8月就開 預再招下租呀搞呢搞路 應該同巴打入伙時間差唔多 我覺得自給自足康城居民係ok
我本身住將南 其實將南環境唔錯 海濱嗰邊有啲外國feel 樓唔高 有嗰海 有啲酒吧食店 幾chill其實
而樓價跌唔跌 我覺得你考慮自己供唔供得起就ok 反正升你又唔會賣 跌你自住銀行call loan都係call投資嗰班 你正正常常供到 銀行唔會搞你
今輪抽唔到既會自動入下一輪抽~希望到時同巴打做鄰居
所以巴打唔好比班淡淡影響到你,一起班淡淡底就知大部份都仲係學生/cctai,親身落場先知其實香港好多人大把錢買樓,中短期我都覺得係易跌難升,但買樓係睇長線

好多巴打話依個時勢仲買樓,但老老柒柒揸個幾m係手,又唔識炒股,真係放係銀行等貶值咩
Marini厚牆 但佢本身做全玻璃幕牆有咁嘅需要
邊機會你分享啊 咪撚潛水啊
水行俠已深潛
都恭喜你

本身住將南咁入左康城都好近屋企, 好事黎
臭味呢樣野我都一早排除左 (知道係以前既固有思維)

最後2句樓價果度, 對我地自住黎講, 只要供得起 (搞左mortgage既話) , 同樓價唔係大跌到97/ 03年 (未搞mortgage, eg. 我), 都唔會話出咩事, 當然呢個等時間公論
所以唯一可以做/ 應該做既就係呢一年半努力搵錢, 對抗樓價大跌呢個可能性, 變左係要搵更多錢既壓力
*比

到時就真係巴打你個user name
Goodluck!
我諗同好多巴絲一樣
揀市區近港島、近十幾年二手樓/新樓
得返康城區個尺價叫買得落手
奧運,尺價太高,
天晉尚可接受既,
港島得三十+樓齡既屋苑,
康城特別值得關注既交通、商場問題其他巴打都講左
呢排十五十六緊究竟點步署好
明白
按巴打你個需求 (700sq +)
一般新盤2房應該都唔會開咁既則
唯一就係3房再打通其中一間
我一直認為3房黎緊既需求唔會好大 (主要1,2房, 開post有講到)
跌會跌3,4房先, 咁巴打可以留意多一段時間既 (順手睇埋第10期個則/ 大圍) 再決定

因為就算sea to sky 3房同2房個呎價都差唔多
或者睇下第2輪3房個銷情係點再決定 (睇下散唔散得哂D 3房評估返個需求, 如果散唔哂, 需求唔大, 黎緊其他盤既3房情況都差唔多, 3房可能會繼續陰跌)
支持你,就ww3,實跌
因為跑馬地區掛 實際上係唔值,個區好多0幾年幾百萬1000呎嘅樓而家都升到千尾二千頭好撚痴線
的確唔熟港島既舊樓 (無留意咁濟)
唔假設岩岩上面巴打講既康怡, 我當北角/ 灣仔既是旦一棟
如果要到我留意到呢D, 應該係STS抽唔中, 將中又無咩特別岩心水既盤, 過多2,3個月我先有可能開始睇港島舊樓 (以我係樓市呢方面做功課既時間, 可能我重心會返去長沙灣/ 什至紅磡 (黃埔)/ 九龍灣3寶/ 又或者koko hills呢D)

唔想用緣份呢2隻字去形容買左STS呢個單位
會總結為事前準備功夫不足/ 思想盲點, 搞到miss左港島呢個心水舊樓 (不過我想像到我需要擺多好多好多心機先有可能搵到, 我應該會攰到喊)
樓換樓呀大哥, 層樓升左二百萬,你首期就多二百萬去換更大單位。或者轉按套現買多層樓,其他投資又得。

利申,今個月套現兩球買左個兩房,再租比傻仔幫我供.

Btw, 認真想上車今年好上,而家係最佳時候,唔好幻想國安法,美英制裁有咩影響,中美英都係得把口,唔會有實質大影響,個個利益行頭。睇好兩年後樓市升10%, 疫情點都會過,餓左成年旅遊業興旺返,市道就火箭咁升,到時新樓兩房1000萬入門不是夢。
呢個升幅真係搞唔掂 (賺到喊出黎, 高過哂一般升幅, 應該勁過嘉湖)
無辦法, 係樓市呢方面我了解既時間唔長, 真係做唔到好通透咁睇到同了解各區
將中8m有大兩房中層wo, 你搵得唔夠多aa?
"唔好幻想國安法,美英制裁有咩影響,中美英都係得把口,唔會有實質大影響,個個利益行頭。睇好兩年後樓市升10%, 疫情點都會過,餓左成年旅遊業興旺返,市道就火箭咁升"
巴打呢段說話將我既觀點用最直接淺白既形式講左出黎
我唔求大升, 只求唔大跌, 各位有能力上到車既上車, 有自己既地方咁就皆大歡喜
樓豬好叻+有運
身邊幾個朋友入飛都抽唔中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞