尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
好視乎你買樓嘅目的 用嚟投資我同意你講得啱 但自住另一套講法
正確,所以今時今日,5皮以上都無乜野值得自豪,因為真係周街都係
trump唔係商人 至少唔係一個成功既商人
佢係一個超出色既煽動者 選舉既高手
治國既弱者 指意佢搞經濟真係諗多左

民主黨同china joe雖然比連登仔話奶共 但其實佢地只係維護緊全球化體系下美國以金融科技文娛得黎既國際地位同利益
只不過中國當年係全球化既重要一環
但中國而家要取代美國係全球化體系既地位/另起爐灶(一帶一路)
所以見到obama最後任期都搞個tpp出黎對抗
況且全球化近年都面臨各國民眾反彈
全球代進程可能倒退 甚至破產
可能會帶黎資本流通性減低 貿易壁壘 跨國業務取消etc.

至於你話資本唔想攬炒 岩 但你高估左佢地既能力 正如雷曼爆煲都係資本貪婪所至
資本家就係資本主義最大既掘墓人
一戰前各國王室開戰前都唔會諗住打場仗可以冇埋王位同性命

香港作為最近中美國力既旋渦中心 一但爆煲 衰退可能持續數以十年計
我自己睇目前有三個因素影響香港長遠經濟地位
一, 就係中共二十大 習近平會否破壞中共政治默契連任
一但佢連任即係代表佢強硬對外既政策得到支持
到時無論係香港2047大限 定中共既終極問題-台灣
我地都可以預期一個強硬既回應
二, 就係全球化既進程 近幾年無論係脫歐,難民,bj,trump,黃背心其實都同全球化推展有關,如果全球化回潮,香港作為國際金融中心既地位一定有影響
三,香港既民主化進程,伴隨住一國兩制既破產
香港特殊地位既消失必然會削弱香港物業對外資同埋中資既吸引力,而2047大限 香港必然面對經濟,政治上既中式改革
公私合營之前既上海企業家
大下崗前既東北工人
上山下鄉前既知青
佢地都係咁諗
理好自己既野就得唔洗諗個大環境
柴灣綠置居鬆綁後爆升
微雨先大鑊,近排半年都無出過露台

好靚wo
唔係全面認同
但絕對認同資本主義係魔鬼
但雷曼事件係金融業無規管,mis-sell cdo, cds畀人
事實上2008打後,銀行業都唔再風光
當然仲有不斷出5花8門嘅產品,但無疑監管已經嚴格咗好多

香港唔再風光係一定
2047的確會好大轉變
但中期至長期我諗停滯係較大可能
未必做到攬炒效果
同事話佢A組入咗間4房
但我同事平時好低調一啲都唔似有錢人
你aa有無回佣?

今日先大大單話簽左都無得回 無個aa信得過

https://hk.finance.appledaily.com/finance/20200630/IESFN7TES5O34SGC4RRKFZ4J3Y/
打撚咁多字 仲唔係AA
當然 同一個炸彈唔會爆兩次
但係中國內部地方債,bat搞既網絡金融,疫情下既消費力減弱,其實未爆 問題反而越積越大
08年用qe頂住左 如果今次爆又可以點
我 AA 有回,簽哂地產舖文件,一式兩份無得走。

但回幾多唔方便講,幾萬啫,人哋 AA 都要搵食
應該會搵小巴駁上去
首都已經好殘,同埋日後幾乎全部內園景
你唔係AA,但買樓又要搵你,即係點
可能係對佢叫聲 daddy, 佢就會俾幾球首期你去買樓
恭喜師兄!
琴日都去抽咗,中咗有機會做你鄰居,aim 30至40樓 flat E. 最想當然係flat C, 不過唔知幾時岀。自住緊將廣,有層天晉同將中放租。想試下住新樓先放租
巴打之前真係all-in 將軍澳喎,而家真係 fat fat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞