尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
我驚佢2,3皮都無,人工仲低過啲狗
按揭有 leverage
美孚曼克頓山
求9其搵,先 sorry about content farm
https://kknews.cc/zh-hk/career/989j5lj.html

以 2016 年數統計黎睇,
個人月入 $50,000 大概係排頭 10%
家庭月入 $50,000 大概係排頭 22-23%
全國人大常委譚耀宗曾表示,港區國安法的最高刑責是監禁10年,不過據可靠消息指,港區國安法的最高刑責為終身監禁,而非10年。量刑起點方面,亦分成三級,案情較輕又有悔意者,刑期較短,但亦最少監禁3年;案情嚴重程度較高者,最少監禁5年;案情屬最嚴重類別及主犯,最少監禁10年,最高可囚終身。

港版國安法正式實施,意味港府亦需馬上展開連串相應舉措,包括成立簡稱「國安委」的維護國家安全委員會。「國安委」由行政長官擔任主席,成員包括政務司司長、財政司司長、律政司司長、保安局局長、警務處處長、警務處維護國家安全部門負責人、入境事務處處長、海關關長等。據了解,國安委的秘書長將由特首辦主任兼任。現任特首辦主任為陳國基,是林鄭身邊「四大智囊」之一,曾任入境處處長,慣與內地執法部門打交道,是北京信任的特區官員之一。

「國安委」的職責包括:分析研判香港特別行政區維護國家安全形勢,規劃有關工作,制定香港特別行政區維護國家安全政策;推進香港特別行政區維護國家安全的法律制度和執行機制建設;協調香港特別行政區維護國家安全的重點工作和重大行動。
樓主收入幾多?之後每月供幾多?首期連律師費要俾幾多?
巴打
咁依家返左香港點? 係外國既生活有無幫到你(eg英文/外語)
我早5-6年又係20中尾就上車, 其實未到最後一刻都唔知賺蝕, 我剩係知道呢幾年住得好舒服好安樂
果度好難再有升值潛力

位置唔算好

夏天仲會臭
新鮮熱辣2020數據

https://www.edigest.hk/article/42771/職場/入息中位數-收入中位數-人工-薪金-行業薪酬/

40,000至59,999元,10.1%(342,016人)
60,000至79,999元,4.4%(148,997人)
80,000至99,999元,2.2%(74,498人)
100,000元或以上,3.7%(125,293人)
都吻合 - 2020 年數據係 10% 係 60000 或以上
咁 4 年之間頭 10% 條線就由 50000 升到 60000 都合理
有地起緊公屋了
實比人話屈係AA
但都真心想講句如果有心係香港成家立室就上少啲連登
我自己都係過來人 由高登年代開始睇啲淡淡鳩up
但當時仲細個 又明知自己無父幹
真係畀佢哋搞到覺得買樓係完全無可能 成日求快啲樓爆
好記得啱啱畢業成日經過見啲私樓成500幾萬 心諗邊有可能買得起 (依家已經過千萬

到出到社會做野 見到身邊啲同事個個都開始傾買樓
自己先開始計下條數 的確係難 但唔係高登仔講到咁差
當時開始定咗目標畀自己要買樓 中途錯過咗幾次機會 幾次都安慰自己可能會跌 但事實就係次次都升得仲勁
到最後終於買到樓 叫做有自己地方
到依家轉左連登 可能因為會員門檻太低
啲淡淡仲on9過以前啲樓爆原因越黎越濕鳩 事實係點我諗唔使多講
有自住需要嘅根本評估過自己係搞得掂就買得
升跌根本唔關你事
更加千祈唔好畀班on9淡淡思想影響到
有心嘅真係出去感受下個氣氛
好似樓上巴打咁講 自住升跌根本唔使點理
至少我成家人自住呢幾年不知住得幾爽幾開心幾舒服

每次人地笑康城臭
我真係會笑佢地冇知

個陣咪去左菠蘿山度
依加康城勁大塵就真
所以話如果想自己生活好啲真係睇少啲連登
唔知有幾多小朋友睇連登呢啲廢柴鳩up就將5萬月入當成不可能
信連登真係衰足十年,井底蛙以為個天得井口咁大,性格決定命運,唔識唔緊要,但自大唔去學去放大自己眼界影響一世
睇完comment唔係想為連登仔平反
但買唔買樓 係考慮自己要現金流定不動產
大家又講到有樓一定有賺 好 當賺二百萬 你再置業 要係半年內賣到首置樓 唔係就比15%印花稅
仲有手續費 律師費 代理佣金
呢個時候諗帳面獲利 五月大把人損手離場又唔講 鐽訂又唔講
明賺實蝕 自己Google
我buy係家庭自住需要既買樓 但炒樓 無以前咁好炒lor 所謂loop loop loop 按上按 根本攞埋條命黎賭
金門 協興 shk御門新輝
不過都要睇發展商肯唔肯科水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞