尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
醒啦
我2011 FG 12k, 一直做銀行,2018年升上mgr 42k
我以前都無諗過自己搵到過40k
但原來只要你肯把握機會爭取機會,真係好多事可以發生

7年過40k 其實唔算快,亦唔覺自己叻,同行同field 大把細過我嘅人搵得仲多過我

甚至肯拼搏去做生意的搵多我好多倍,最緊要有積極的心態同有目標
如果係首置係唔使壓測,只要供款比率唔過入息5 成就得
貼地講法: 真係冇屋住

現實講法: 好多人都供得起,每年都有醫生護士老師公務員工程師律師會計師,仲有一班生意人
咩叫一般人無可能有50k
是但big4賣5年命都有啦
買唔起 有冇中低產之選
我諗你買唔到,又唔洗屈佢係AA
其實好多專業薪金資料係公開,你可以上網check下

樓主分享佢既經歷
你唔信冇問題
都希望你同我都可以係將來搵到更多
又係道聽途說嘅港豬

利伸住寶琳,恭喜巴打,我都係樓花,下年入伙土瓜灣
等緊放辣招
即供無得做林鄭plan
只可以食發展商2按
你唔夠首期有乜用
downtown 38?
好多銀行都唔肯做
我都係聽返黎不過華富貝沙嘴呢d 全部都好好,好多人留返間華富村利風水。其餘我都唔識 淨係知舊山頂道個咋大部份都唔得
個「萬一」由03年沙士「萬一」到依家都仲未出現
但出入伙紙嗰時應該夠首期
萬一唔夠同屋企借幾個月人工點都夠
我struggling point係而家買兩年之後先住得既樓但係呢刻未夠
不嬲都係得班乜都無既人先支持攬炒
師兄,建議你留意建期有咩風險,睇睇海日灣II個case,諗過ok就得,最緊要計過自己條數
因為唔夠錢而揀建期儲錢好L搏
仲買樓真係痴線,我早排都入咗飛買。但國安法之後真係不了。袋住幾百萬準備移民算。香港玩撚完。
又要推一推
身邊人既質素同能力反映到個人係點,大學生畢業到30,30-50k真係一街都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞