尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
ching只求多福
喺連登話買左樓實大把人話你痴線
8m 2手爆budget啊巴打
2成首期 1.6m+稅+按保收費+汁漏+AA commission
只可以考慮7-7.5M (但又升緊)
佢地會自動復活抽第2輪
希望佢地會抽到
我4年前諗住轉按,買多間.....銀行揸到好緊,最尾放棄咗,lee幾年太多人咁玩,遲咗一步
銀行點樣渣得緊法? 要提供好多野?
既然你對共產黨咁有信心,我都唔阻你發達
不過樓換樓又點,咪又係要供,唔講以為你供斷左咁叻一身輕,咪又係作繭自縛幫共產黨數錢
我月入都唔差,講出黎你會覺得我吹水,但真係唔睇好買樓,到時睇下邊個笑邊個

巴打同屋企人住定租緊樓?
巴打你係已經有自住定點先?
如果有自住, 唔想幫大陸咁唔再投資房產投資其他可以理解
如果無自住, 租緊樓, 咁自己收入cover到, 又過到心理關口都無問題
我個人出發點係要解決自住+無"唔可以幫大陸數錢"呢個觀點, 所以買樓
恭喜恭喜
又多個傻仔係最worst既時候入市
言下之意即係租樓,幫業主供樓就係正確
買樓,幫自己供樓就係幫共產黨數錢?
如果可以負擔到嘅,搵埋驗樓師收樓。
話晒都dum咗一大舊錢岀嚟,唔差在拎多幾千,仲要你自住,驗清楚如果唔係手尾長。

以前成日睇電視笑鳩啲人排隊 又搶 扮到好緊張咁
以為買樓有錢就得
跟屋企人去買過先知
原來仲要夠運 抽到有得買又要抽籤買單位
買前 買後又好多手續要搞 好鬼死煩
無買過真係唔會明嗰種緊張嘅心情
恭喜你買到心儀嘅單位啊~
可以講下自己點解認為係最worst而交換探討
我430入新都城,差銀行180,
個時估價大約700,但轉按得180至200
知道, 驗樓呢個到時都會小心處理

係啊, 聽日就要搵律師處理稅呢part, 之後就煩搵錢, 就定時定刻比1%樓價, 再到收樓

多謝巴打
新都城呢幾年升得好急
你個價應該係2014,2015年左右買
咁套得180-200, 連埋辣招, 選擇/ 做到既野真係唔多
又要考慮埋收入/雜費等等

最後巴打做左咩決定?
不過目前起碼資產上帳面已經賺左 & 供左幾年負債小左
恭喜你
系,政府首置買將軍澳富麗,跟住放咗,7年前換新都城3期,lee幾年將軍澳痴咗線
你話依家生活喺民主國家,想比少少錢買個屬於自己既地方,將來留個legacy下一代我理解

但喺香港買樓個啲唔該你地時刻記住,你地係買緊極權地方既樓,你有咩事未供完,你下一代都會係度繼續供,香港有咩事起上黎你地係冇say架,自己諗下點解會有林鄭plan

我係同屋企人住既,佢地知道我咩收入,我想既隨時可以搬出去,但唔建議買樓
港島好多舊樓都到頂,南區半山區好多豪宅呢十年都升唔多有d 甚至跌,無大陸人撐。係貝沙灣呢d 大型屋苑先keep 住升。九龍站個d 又因為返大陸方便個價維持到。風水亦都係好多人會睇嘅野,好多盤風水差無人買。
唉,我L組唔中,希望下轉得,本身睇中e單位
巴打依家主力睇緊邊度?
我身邊AA唔算多, 如果AA多既話 (EG我屋企人)
一陣太多資訊搞到麻木左, 無左個敏銳感或者果斷決心又係唔好
多謝你都同祝你好運
L組唔係唔係點都有得揀先早過B組?
下轉好似無L組BO 巴打
而家冇得諗,早幾年生咗,唔敢咁博
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞