尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
L組佢2房得40個名額,所以我係50號b組都已經冇晒啦....
明白巴打你個觀點
既然係唔係寄人籬下(自己租緊)/屋企人又無迫走
咁巴打可以直接行儲錢移民呢個方向, 或者投資其他野保障自己資產

此心安處是吾鄉, 最緊要做對自己最好/ 認為最好既決定
康城風水係點? 或者普遍坊間認為係點?
係呢方面無乜研究/ 做功課
起碼去到人生另一個階段
成家立室又唔洗擔心住屋問題
小一樣煩惱既野都係件好事
明白.. 無記錯AA同我講去到B組19X 所有單位都已經清哂
黎緊呢輪goodluck
好呀,多謝巴打
你可以有你既諗法
但事實上樓價係不斷升緊,新盤係一q清
即使深圳d樓而家都好L貴
唔買樓出黎租既話,亦都要承擔好高風險
一就係不斷交租蒸發財富,二就係樓價升時 買貴左又更難上到車
但記住樓價升左係冇辦法返返去你當時買到果個價
搏一搏, 2座E中低層平小小, 霧氣無咁重, 3座E中低層開揚D
再唔係G/F 中低望園景都舒服
抽到前面就得
深圳樓呢個點既話
大陸大城市人工同樓價比例更加誇張, 都仲係咁升法
希望呢轉再前d啦,我目標係30到40樓嘅e單位
可以留意下2,3座防火層呢個問題
巴打岩喇 一定係d未出過黎做野既細路先會話樓價會大跌 住屋係剛需黎 唔升算好彩啦
我就寫左個machine learning algorithm黎analyse 黎緊既樓市 發現樓價黎緊會升足87%
巴打好快D按左層樓買幾多棟
萬7蚊尺九龍西新樓ok啦
講真肺炎同運動搞咁耐都未見跌
講就移民,有幾多真係走到心照啦
買得起咪買囉,唔洗眼紅樓主
當你唔係假膠先
1) 黎緊幾耐會升到87%?
2) 全香港整體升, 咁各區個別升幅係點
3) 唔同單位 (1,2,3,4房) 個別升幅係點
4) 有無back test到? 準唔準?
5) 用咩data比個algorithm run?
6) 可以預計到突發factor? eg. SARS/ 08 Financial crisis
其實淘大接近40年樓都已經差唔多16~17K一呎
當然呢個價反映左地理位置, 同理, 反映返係康城無咁方便呢點度
其實最終移民嘅人可能真係唔多

唔係咁多人放棄到熟悉嘅一切同咁有勇氣去闖
如果樓主你係黃絲嘅話首先多謝你冇離棄香港仍然留守係度先
但係都想爆小小我屋企畀錢睇運程風水(睇好多年好準)
話呢幾年都唔好買樓
反而可以買股票
但最好就現金揸手先
詳細原因就唔講出黎啦畀小小錦囊你地先
師兄同我諗法好似
(其實大部分人都咁諗!)
巴打恭喜你先
我同你情況差不多

自問上左高登連登一段日子
價值觀同淡淡有啲似
係年頭開始睇樓(因為自住需要)
先知有實力既人係好多
講緊疫情期間
唔開門既無樓睇 頂多有兩張相
買就俾飛 唔買就過主
盤靚價岩 俾埋飛 業主都可以話唔賣嚕
真係令我把心一橫盡快買樓
最後買左個都幾滿意既2手樓

巴打可唔可以分享多啲買一手樓當日當地既流程
我淨係知當時氣氛會好緊張,會令你覺得唔買就永遠都無
所以朋輩都係提醒最緊要計掂數,唔好沖昏頭腦

忠於自己思維
有幾多個真係會移民
我就知好多97前走左 回流返黎香港嘅人
要平權先走到 依班人有錢極都有限啦 仲可以係班公屋撚 佢地會走會樓價跌?
仲有d人話移民會樓價跌 比著你移民 你都唔會平價賤價賣樓啦 你要靠個筆錢係外國生活架麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞