尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
Congrats! 想問下大約比咗幾多首期? 係由grad咗出黎做野嘅時候就開始plan 好同儲錢?
可唔可以講下點解?
住宅單位去到23,24年供應量最少
但係去到果時仲係90後尾果班出黎接, 未到00後10後出生率跌左少左新力軍呢班人接

都係銷售業
投資樓梗係放啦師兄
師兄一個月搵幾多 係專業人士??
樓主知唔知長沙灣幾多工廠等轉做d2 place / 酒店 / 住宅
7月23 24號呢可能
用底線思維去諗 香港差極都仲有上海深圳呢個水平 樓價既話深圳上海都升得勁

所以結論係港樓唔會大跌 但當然啦 你想唔想住香港咁細既單位就另一回事啦 外國(唔計一線城市)係大好多既
然後會有一堆人回流 特別係無學歷果班唔會留得耐
每日150+ 溝淡香港人

跌條撚咩 唔會大升我就信
不過20年後呢 點都會升
睇完你打既野 同我果時既經歷加心路歷程係一模一樣
由其係轉灣癡紅貼揀樓

晉海撚揮手
到reply個個買得起個陣先
呢方面真係唔熟, 到收樓果時都唔識睇
收樓應該搵驗樓師去睇? 搵下果度有問題要長實執?
本身aim 15以上 - 40以下
但的確頭2組 A, L 已經KO哂
見到果刻就知道A組D人真係有錢, 真係買2件貨 (1件3/4房 + 1件2房)
L組D人真係有人樓換樓/ 屋企有人出黎買附近, 即使長江樓都有個需求係度
加強左我去馬既決心 (本身都肯定會去)
岩岩搬左入堆填區 其實無咩問題 係得狗鐵搭車麻煩
日日等樓價跌
跌撚完都係買唔起架啦 銀行點借錢比你
而家有壓測 要大跌好難
即供係180日俾4成+銀行借6成?
建期係俾住1成+收樓前找埋個9成?

我有無理解錯
利申:抽900幾B
上次第9期抽極都無焗抽長實
恭喜哂,我研究左STS 成兩個月,好想買但應該冇機會了
平唔平權都好
有實力要走 一早走左

要等平權先走到 都係無實力的人。。。
有幾無知先會覺得平權
聽少啲連登仔鳩up啦
有冇二房同梗廚
巴打30歲就儲到800萬樓首期?有冇父幹
Sea to sky睇過,佢既交通配套得黨鐵同小量巴士,出入都唔方便,加埋長實樓我寧願住將中

同埋開頭冇幾個錢又要養家,我寧願租屋都唔想每個月俾層樓拎左幾百萬首期+每個月要慳住錢供樓
國安法
諗清楚
窮人可以咁易移民香港就唔會有窮人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞