尋晚入左SEA TO SKY 2房有感

1001 回覆
935 Like 262 Dislike
巴打上年輸盡結婚錢咁快儲番啦
咪自己衡量港元仲有乜用
返咗兼職
仆你個街大陸狗黎嘅
我自己感諗,d樓點解甘價,第一先講成本價,其實而家基本起到私樓連政府買地舊錢都5000-6000/m2 CFA,詳情可以上番Arcadis 睇2020 construction hand book, 地價貴加上成本高左,工人人工不停升, 香港係比其他城市貴幾倍有多,當然發展商整色整水加野又搞貴左,除非市面供應量大增,或有第二個住屋選擇如居屋,否則個市好難大降,其次係發展商 團地
咁睇你點睇

香港400萬勞動人口入面
搵超過30k嘅都有100萬 搵40k以上有60萬左右 搵60k以上有30萬左右
咁100萬人 60萬人 30萬人 係多定少呢?

如果同剩低嘅香港人比呢班人當然係屬於小眾
但100萬人其實開檯麻雀就有一個 60萬人一架7人車就有一個 30萬一圍檯食飯就有一個
呢班人落晒街可以由維園塞到去中環
亦多過社運前平均在港自由行數目

正如香港只有1/3人擁有專上學歷
但好多人都會話一街大學生
咁係咪考到專上就好離地呢 好睇你條線放喺邊
同意
呢D 19圖, 我砌到仲低呢個數都得啦
擺明俾loser睇

香港真係勁多有錢人,
仆街D講做低下階層緊係睇唔到有
巴打不如你google 吓先,睇到好老尷
Solicitor要做trainee 實習2年,律師行認可後,先可以申請執業資格,你講既考專業試係咪指PCLL
唔好意思, 覆返咁多位巴打先
太多comment逐一覆唔到, 我統一回覆幾個點

1. 月入幾多有無家人幫
月入40 - 80K, 我自僱人士, 所以一定係做8成mortgage (呢樣野由一開始諗2手已經知)
2M 首期入面屋企人佔300-400K度 (起底睇我3個月前既post)

今次買樓連稅, 律師費等等, 呢一年大約需要用到1.2M (10% 樓價 + TAX + 雜項), 所以銀行戶口係今日由止仲係有錢 (股票戶口入面暫時150K), 所以話未動用到父幹果一部份
所以黎緊我要注意既係收樓前既mortgage (另外10%首期, 總共2成首期 + 2020/21 既稅單, 同月收入糧單)

正正因為買左樓, 更加有壓力 (更大動力) 去推自己搵錢, 想像到會更辛苦, 但世界永遠都係咁, 好多野都係等價交換

2. 60K月入要求過壓測仲要攤分幾十年還
Mortgage係你縮短容易 (突然搵得多錢想提早還), 易過短拉返長
利息係比多左, 但同理, 我有一舊錢既話寧願慢慢供, 愈供愈輕鬆 (通脹), 再用剩底既去投資其他野

3. "3房住一世"呀, 同埋係按揭成數問題先咁少人入到3房, 遲下政府肯定放寬1000-1500萬樓”
點解3房就一定要住一世?
純做一個假設, 如果個仔30歲佢都想買樓搬出去, 我賣左3房, 資助佢一部份, 我搬去仔果邊買間2房打通同老婆過世, 又同個仔近
唔做呢個假設, 我依家呢間2房, 如果將來樓價升, 我可以樓換樓, 換返真市區, 唔升我目前能力都只係買到2房 (2,3年前澳南買左樓花既已經賺左)
要等政府放寬10M以上既樓, 再搏到時3房需求大返, 2房需求跌返, 2房平D, 要等到幾時?
同埋放寬左, 到時你覺得樓價會升定跌? (參加林鄭plan之後 2房樓價升)

4. 30歲做到好勁
樓呢樣野唔可以話"哦, 我今年想買樓, 睇下自己個bank balance先" 就去諗, 咁大既一件資產, 你一定要好早就開始諗 (當我25歲開始諗, 都過左5年, 30歲先做到呢件事, 如果可以時光倒流, 我會同20歲既自己講: 你依家好諗 (各位比較下5年前後既樓價))
今年BIG4 Intake 17.5K, 我拎個中位數: 15K, 23歲大學畢業
5K家用 + 2K交通 + 3K食飯 (100蚊一日)
剩底5K, 到底我拎5K儲起佢, 定係拎1K黎課金, 2K同條女食好西, 2K拎黎買機票去旅行, 房錢再share
一年之後, 儲起5K果個有60K, 7年就420K, 唔計加人工, 如果女朋友都咁做, 840K, 咁如果aim 5-6m舊樓 (前面巴打有講), 9成按, 加埋所有野我當要1m, 咁都係儲多一年多少少

我明白我咁樣計好表面, 每個人狀況都唔同, 但係家用比幾多你自己可以同屋企人傾, 娛樂洗幾多可以選擇, 儲幾多自己控制
如果你係搵15K既, 你思維入面會唔會有買樓呢個諗法? 定係已經打定輸數呢世都唔買樓?
而且我15K呢個例子相對好極端, 未計我之前回覆講到既果堆中高收入士 (醫護行業/ 金融行業/ 公務員/ (建築地盤工人都搵好多錢))
我分享自己一個人上車既經驗, 但係從來上車可以2個人一齊做, 只要有心

總結下
我有住屋需求同自己對樓市既睇法, 的確預測唔到將來會升定跌, 只係目前呢一刻, 有咁既能力同機會 (抽中), 決定去馬
當然有可能係危機, 所以唯一可以做既, 努力搵錢, 風險黎到果時有足夠現金去面對
我從來無諗住帶風向唱好/ 唱淡, 旨在同大家分享交流, 一齊互勉
多謝祝福我既巴打, 都祝福大家都有屬於自己既地方
睇留言真係好多巴打未買過樓,仲以為買1000萬樓係大哂
btw恭喜樓主做業主!
我有做按揭referral,可以參考下Offer

呢張17/18 稅局圖顯示接近53萬人年收入係 30 - 50萬
2年前既圖, 佢地部份肯定加左人工/ 升職
而且呢張圖淨係薪俸稅, 唔計自僱人士利得稅果部份
如果話呢班人要上車既都上哂車, 黎緊需求會跌
咁對比返新盤供應量同2手成交數目, 即使我當男女比例一人一半, 結哂婚, 都未滿足哂 (未計呢2年出社會既人, 又有某D成功人士快速上車/ 父幹)

明白自己思想上會有盲點, 各位回覆我都有睇哂, 只係覆唔哂
嘩 仲要係自僱人士 你去左錢行問你做壓力測試點計糧味?除左稅單 同埋睇係半年出糧wo
不得了 你真係all in
希望你上到車
嘩 仲要係自僱人士 你去左錢行問你做壓力測試點計糧味?除左稅單 同埋睇係半年出糧wo
不得了 你真係all in
希望你上到車

巴打, 我相信到你有3,4m, 就未必target 8m既樓
任何10m 以下既單位都可能考慮 (到時港島都可以諗, 起碼我自己係)
銀行壓測係之前一開始打算買2手時略略問過 (未買定無得做預先批核)
2019去到今年3月為止我既收入都無問題 (你可以直接用40-80K, 中位數60K去睇)
Well said, 想達成一個目標難免會有取捨,兩個人肯一齊儲,5年都可以上到車,就算唔上車要移民,都要儲資本。

想問下巴打律師係用在場的律師定係自己搵,大約幾錢到?
聲大夾惡但係fact 都錯
兒登真係好低水平
考完pcll, 唔代表qualified 左架
未admit 未call 㗎
考完PCLL唔代表你係律師,自稱律師係需要去Law Soc到上名,前題係要完成2年實習期(事務律師)加律師行推薦

有PCLL只代表你有成為律師既資格,巴打回頭是岸,唔好再柒落去啦
btw bank 5皮好普遍
分行RM有呢個數
office avp grade都有呢個數
有句行內笑話係
呢度D VP多到跌個招牌落黎都可以壓死幾個

當然做bank搵一兩皮既都大有人在
但係搵5皮+都係幾普遍
恭喜樓主買得心頭好!!
我都係22歲開始諗買樓
早幾個月同另一半一齊買咗二手樓
不過我地買咗大西北
利申 今年26歲
跌就應該跌 疫情對樓市既影響依家未反映到 起碼2021年先開始 因為疫情開始咗半年 好多人供樓都仲未有問題 佢地本身可能有積蓄 又或者東租西租都仲頂到下 但你睇返依家個失業率已經升緊 今朝先話去到9% 慢慢有一部分既人會頂唔順 先唔好講call loan 因為依家好少會call 但當頂唔住嗰班人開始放樓 個價會回落少少
我唔係話會跌得勁 不過有少少心理準備好
Sea to die
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞