有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
加速
樓主加油 又live了
大家都等你 你好有心
一定要睇絕地狂逃
呢個故事叫「乳海翻騰」,乳海就係牛奶既海洋,圍繞住印度神山須彌山。

話說一班好神同班衰神打仗,打足幾千年,死咗好多神。衰神因為衰啲嘅關係,漸漸就佔咗上風。於是好神就夾計嚟返個大逆轉。班好神就話,不如停戰,一齊合作響乳海度提取不死藥啦。

於是龍王難陀就整斷一座大山,將座山扔入乳海入面。座山上面有好多草藥,眾神希望啲草藥同乳海啲乳溝埋之後,就會有不死藥出嚟啦。

座山實在太難推郁,於是毗濕奴(Viṣṇu)就化身做一隻烏大龜,托住座山,然後再搵龍王婆蘇吉(Vāsuki)蹺住座山。噉樣,班好神就揸住婆蘇吉條尾,衰神揸住婆蘇吉個頭,一推一拉,就推得郁座山啦。毗濕奴雖然化咗肉身,但係佢嘅神魂依然企響山上面,指揮眾神。

諸神用座大山做攪屎棍,攪到乳海翻騰,海入面啲魚蝦蟹就噉攪到死晒。乳海翻騰嘅摩擦力令山上嘅樹燒著,造成大火,燒死山上嘅動物。山附近嘅乳海都變成牛油啦,但係不死藥依然冇影。

再攪多陣,結果從海底攪出咗一隻神牛,一匹神馬,一隻神象。再攪,就攪出一啲寶石,一輪月亮,然後重有一堆仙女攪咗出來。有個仙女叫吉祥天女,毗濕奴搶咗來做老婆。

跟住竟然從海底攪出咗一堆毒汁(亦有傳係婆蘇吉太勞累,嘔咗啲毒汁出嚟),濕婆(Śiva)捱義氣吞晒啲毒汁,佢老婆見倒之後就鍊住老公條頸,唔好等啲毒汁流落個胃,結果濕婆個喉嚨就被毒汁乸到變青色。正所謂苦盡甘來,不死藥出現啦。

不死藥一出現,啲人就爭崩頭啦。響呢個moment,毗濕奴要爆啦——佢使出色誘術,啲衰神掛住望女仔,結果不死藥就被班好神搶曬。班好神依家長生不死,衰神就冇碇企啦。故事完結。

第七代火影示範色誘術

龍王婆蘇吉係咪娜迦?
誰無誰
泰國咁多人妖
同立國有無關係

留名
泰國咁多人妖
同立國有無關係

留名

泰國響五十年代開始就係對抗胡志明,對抗共產嘅橋頭堡,美國響泰國駐咗好多兵,明唔明白?

唔明白嘅,當有美國軍艦泊香港,就去駱克道睇下,包你一世記得
泰國咁多人妖
同立國有無關係

留名

泰國響五十年代開始就係對抗胡志明,對抗共產嘅橋頭堡,美國響泰國駐咗好多兵,明唔明白?

駱克道果d拍鬼片唔洗化妝
幾時出文啊
泰國咁多人妖
同立國有無關係

留名

駱克道果d拍鬼片唔洗化妝

冇去過亦都唔明
文呀
《羅摩衍那》(Rāmāyaṇa,梵文意思係「羅摩嘅歷險」),印度史詩,大概有48000行,長度係希臘任何一篇史詩嘅兩倍以上。佢嘅内容大致係噉:

從前有個羅刹王,叫「羅波那」(Rāvaṇa)。羅波那本來有十個頭,後來佢為咗梵天而去苦行,每一年就斬自己一個頭作為祭品,去到第十年,佢決定要將自己最後一個頭都斬落來畀梵天,梵天好開心,於是就祝福佢:「諸天神魔皆不可殺你。」

噉身為魔神,羅波那就梗係靠住祝福,與諸神為敵,作威作福。毗濕奴要殺佢,於是就想降生做凡人(神魔不可殺羅波那,但係凡人可以)。咁啱,拘薩羅國嘅十車王有三個老婆,偏偏蛋都冇隻,於是就向毗濕奴搞咗場求子祭典。毗濕奴於是就借咗十車王三個老婆個肚:大婆生咗羅摩(Rāma),二婆生咗婆羅多(Bharata),三婆生咗對孖仔,羅什曼那(Lakṣmaṇa)同埋一個你唔使知名嘅茄喱啡。

羅摩16歲嘅時候,眾友仙人請羅摩同埋羅什曼那去誅殺騷擾佢嘅妖魔。喺斬妖除魔嘅過程中,眾友仙人教咗佢地好多仙法。後來呢,另一個國家嘅國王,遮那加,又學人搞求子祭典。結果,佢響某塊田發現咗個BB女。佢就係 Sita,毗濕奴個老婆,吉祥天女,嘅化身。

Sita 大個咗真係好靚好靚,於是眾友仙人帶羅摩去提親。遮那加王就話:Sita 係神賜畀我㗎,要搶我個寶貝女,你就試下拉開呢把濕婆賜畀我嘅神弓先啦!

結果羅摩王子拉斷咗把神弓,然後就同 Sita 公主結婚。之後,羅摩帶咗好靚好靚嘅 Sita 返拘薩羅國,從此,王子同公主就幸福快樂地生活落去……

就奇。後來十車王就快瓜,開始諗繼承嘅事。二王子婆羅多心諗都唔關我事,就去咗探佢叔叔。點知二王子個老母,即係二婆,就話當年十車王當年應承話畀佢兩個願望,而家佢有兩個願望啦:一,婆羅多要做國王。二,羅摩要響森林住14年。

十車王好講口恥,畀咗二婆呢兩個願望。羅摩好乖,即刻聽老竇話,去森林長住。老竇見羅摩咁「乖」,就激死咗。Sita 同三王子羅什曼那,就跟住羅摩入森林。

後來婆羅多探完叔叔返來,聽到要做國王都O晒咀,就入咗森林見羅摩,叫佢出山。羅摩話佢應承咗老竇,唔會出山,於是二王子就攞咗羅摩對涼鞋,擺響個王位度,自己企埋一邊做攝政王。從此,羅摩同 Sita 就幸福快樂地,喺森林生活落去……

就奇。後來羅波那個細妹撞見羅摩,見到羅摩同羅什曼那咁靚仔就發晒老姣。羅摩不為所動。魔神個細妹走去殺 Sita,反而被三王子羅什曼那切咗耳仔鼻哥。魔神個細妹叫魔神派軍隊打羅摩,結果識仙法嘅羅摩同三王子輕鬆打贏成支軍隊。魔神後來用計,成功綁架 Sita。魔神好想要 Sita,但係 Sita 係唔會背叛老公㗎。

羅摩同三王子去咗馬騮國搵幫手。佢哋幫猴王須羯哩婆重奪王位後,猴王就發散晒馬騮去搵 Sita。班馬騮發現魔神同 Sita 響南海嘅蘭卡島(Laṅka)。

於是,神猴哈努曼(Hanumān)就變大,然後一嘢跳過南海,去到蘭卡島。哈努曼經過一番努力,終於搵到 Sita。佢想帶走 Sita,但係 Sita 好清楚男人啲無謂自尊,話假如羅摩唔可以親自帶兵救返佢,「老婆被人搶」呢個恥辱佢一世都洗刷唔到。

於是哈努曼留低羅摩隻戒指畀 Sita,然後就開始大鬧天宮蘭卡島,將蘭卡島上嘅建築拆曬。哈努曼打敗曬阻止佢嘅人,直到羅波那魔神個仔,「戰勝因陀羅者」(Indrajit)出現,佢用「梵天之器」打哈努曼。哈努曼冇死,但係為咗表示對梵天嘅尊重,哈努曼束手就擒。

哈努曼先係被人拎去遊街,再畀人用火點著條尾。但係佢走得甩,再伸長條尾一fing,大半個蘭卡島就燒著咗。佢跳落海整熄條尾,然後施施然返印度食蕉。

得到哈努曼通水之後,羅摩帶兵攻打蘭卡島,大戰一番後,終於殺咗羅波那,救返 Sita。羅摩要 Sita 證明佢冇派綠帽,於是 Sita 跳入火堆。火神將 Sita 推返出嚟,證明羅摩冇戴綠帽。於是國王羅摩同Sita 一齊,並且建立一個理想國。從此,羅摩同 Sita 就幸福快樂地生活落去……
幸福快活就奇。羅摩依然覺得佢頭上有啲綠。Sita勁傷心,於是佢響生完對孖胎之後,就話:係大地生我出來,我要返大地入面。於是大地開咗個窿,Sita 跳咗入去。

之後羅摩任務完成,返天界做毗濕奴。完。

呢篇史詩同《摩訶婆羅多》好唔同。《摩訶婆羅多》係討論印度教哲學,而《羅摩衍那》係討論「人」。《羅摩衍那》入面有一個眾人嘅榜樣——就係羅摩。羅摩係一個完美嘅兒子,完美嘅戰士,完美嘅兄長,完美嘅國王。(印度人重話佢係完美嘅老公,sosad,大家笑吓好喇)

而呢個就係點解現今拉瑪王朝嘅君主要自稱「拉瑪」(即係羅摩):佢地唔係神王,不過佢地號稱係完美嘅國王,號稱係完美嘅人。

另一方面,拉瑪一世登基之後,就開始重新編製泰國版《羅摩衍那》,泰語稱為《拉瑪堅》(Ramakian)。噉係因為泰國藝術嘅種子就係《拉瑪堅》。泰國舞劇,包括Khon、Lakhon,重有皮影戲等等,都係以《拉瑪堅》為主,民俗故事為次。
留名
【按:我深信,要了解泰國歷史,對印度文化嘅認識係必須,但係大部分泰史入門書籍,甚至東南亞史,不單冇系統地噉講印度文化,甚至連好好解釋印度文化嘅重點都冇。鑒於大部份連登仔都應該對佛教有所認識,所以我主力講印度教。結果,我就花咗好大篇幅講印度神話,講咗好耐都未到重點,真係抱歉。所以下面嘅内容會以Q&A表達。】

Q:點解要識印度文化?
A:當年東南亞班土人根本生勾勾戇鳩鳩,係印度文化教曉佢哋點樣管治國家,點樣定立法律,點樣建立具規模嘅宗教。

Q:印度文化好勁咩?
A:唔算好勁,不過自從印度哲學興起後,印度人對經濟、法政、宗教,乃至性愛姿勢,都有深入探討。假如冇印度文化啟蒙,東南亞班土人過多千幾年都唔會識呢啲嘢。

Q:點解印度當時比東南亞先進?
A:印度河、恆河河谷一帶氣候較溫和,相反東南亞就非常酷熱,人口就比較少。人口就比較少嘅地方難以發展文明。

Q:印度文化響邊方面影響東南亞?
A:印度教、佛教、印度字母,同埋印度哲學。

Q:印度字母點影響東南亞?
A:緬甸,泰國,老撾,柬埔寨嘅文字,最終源頭都係印度嘅婆羅米文字。

Q:印度教有咩教義?
A:印度教認為人處於生死輪迴係件好痛苦嘅事,所以要解脫。要解脫就要「梵我一如」。「梵」(Brahman)就係世界主宰,至高真理,係不變嘅,永恆嘅,外在世界嘅本質。如果好難理解,可以想像成鋼鍊嘅真理之門。「我」(Ātman)就係自我。「梵我一如」就係話,教徒應該了解「梵」,將自己融入「梵」,然後就可獲解脫。

Q:印度教同佛教都信輪迴,信解脫,係咪相似?
A:唔相似。佛教唔相信有「我」,反而相信「無我」。另外,印度教來講,人唔需要捨棄物欲愛欲,都可以得解脫。相反,信佛要斷六欲。

Q:點解泰國同緬甸都信佛,但係擺脫唔到印度教嘅影響?
A:佛教係非常唔完整嘅宗教。假如唔係有僧伽(僧人團體),佛教甚至稱唔上係一個教。佛教認為人要斷六欲,並認為一切世間事皆空,普通人相信之,就唔會勤力勞動;領導者相信之,就會荒廢政事,國家必將滅亡。其實支那都有「外儒内法」,所以泰國搞「外佛内印」係好正常。相反,柬埔寨君主由13-14世紀開始由印度教轉信佛教,結果柬埔寨進入黑暗時代,最終要將國家交畀法國統治,以免滅國。

Q:印度哲學點影響東南亞?
A:佢令東南亞班土人覺醒。

Q:點覺醒法?
A:柬埔寨君主闍耶跋摩二世覺醒,將占婆人趕出柬埔寨,自稱神王,又自稱轉輪王(等同皇帝)。佢嘅國家後來起咗全世界最大嘅廟宇——吳哥窟。而泰國人嘅祖先來到泰國之前,柬埔寨君主統領泰國(泰北除外),老撾同柬埔寨三國領土,幾乎一統印支半島。

曼谷玉佛寺入面嘅《拉瑪堅》壁畫(總共有178幅)。響原著《羅摩衍那》,羅摩為咗等佢嘅大軍可以橫越南海並登上蘭卡島,威脅用仙法攻擊海洋,水神出現並開路俾羅摩。響改編嘅《拉瑪堅》,神猴哈努曼變大,橫跨海洋,等羅摩嘅大軍可以橫越南海,登陸蘭卡島。佛寺入面有印度史詩壁畫,完美演繹泰國嘅「外佛内印」。
Live 左
樓上Q&A好似睇緊柬蒲寨歷史咁,好正
雖然我知之後係會講返泰國

之前去完柬蒲寨想了解多啲呢個地方既歷史
等得好苦啊
d白色地既泰妹好多都好靚
可惜好多都曬到濃晒
d白色地既泰妹好多都好靚
可惜好多都曬到濃晒

輪廓好正 但都睇得出泰北 中部 同南部既人面部特徵有d唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞