有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
More
More巴打
對泰國好有興趣既絲打
留名睇秦國
藍甘杏大王一出世既時候,佢老竇淨係幫佢改名做阿藍(Ram)。實際上,直到20世紀以前,泰國人都係冇姓氏既,淨係會改D一到兩個字既名。Ram 呢個名係來自印度史詩《羅摩衍那》(Rāmāyaṇa)既主人公,大英雄羅摩(Rāma)。呢個名都幾多泰王用過,尤其係遷都曼谷以後,所有泰王都號稱係羅摩轉生,例如當今泰王就係拉瑪十世(Rama X)。

噉阿藍又點解叫藍甘杏呢?按照《藍甘杏石碑》既講法,阿藍十九歲既時候,素可泰王國入面既來興府城(Tak)受到襲擊,來襲既將軍騎住隻大笨象橫衝直撞,衝散咗阿藍老竇既軍隊,於是阿藍就騎上佢自己既大笨象,打敗咗攻擊自己國家既躝癱。老竇好開心,就叫佢做「勇武的阿藍」。古泰語入面,「甘杏」既意思就係勇武。

響藍甘杏治下,素可泰王國急劇擴張,東面去到永珍(現今老撾首都),西面去到印度洋,南面更去到布吉以南。

藍甘杏治下的素可泰王國(Sukhothai)
暹羅、高棉同古日本交集唔多,得呂宋、占婆國有較多質易往來,趁機認識都好
地圖其他嘅國家有冇中文名 想搵資料 有啲搵唔到

深藍色係大越
鮮黃色係占婆
紅色係高棉帝國
天藍色係羅渦
綠色係駭黎朋猜
粉紅係蒲甘王國
最下面係三佛齊

越南嘅歷史就係一面討好中原/江南政權,一面被佢地虐打之後又趕返佢哋出去;平時俾人蝦開,就走去蝦占婆;之後就俾法國佬吊打

同埋三佛齊算唔算係海洋霸主?

越南嘅歷史就係一面討好中原/江南政權,一面被佢地虐打之後又趕返佢哋出去;平時俾人蝦開,就走去蝦占婆;之後就俾法國佬吊打

同埋三佛齊算唔算係海洋霸主?

越南離支那太近,情況同朝鮮差唔多

三佛齊當時係海洋霸主,然後d人改信伊斯蘭教,就散band,變成一個個蘇丹國
遲d諗唔諗住講馬拉歷史
竟然有中國人做國王
漏奶有乜關係?
正阿,支持樓主
Push
睇錯咗秦國,以為講戰國史
Btw推post支持
《藍甘杏石碑》係一塊刻有泰文既石碑,講述藍甘杏大王既事跡。泰國大多數史學家都認為《藍甘杏石碑》係藍甘杏親自雕刻。亦有人認為D碑文一開始係藍甘杏親自雕刻,之後再有人加鹽加醋。亦有人認為塊碑係假既,係一場驚天大陰謀(之後我會再講)。

不過,只要有一部分碑文係由藍甘杏雕刻,都代表《藍甘杏石碑》係最早既泰文石碑,係最古老既泰文文章。呢塊碑並唔係用當時有既字母去寫,而係用咗一種類似現今泰文字母,但當時從未出現過既文字。因此,泰國人都認為係藍甘杏大王發明泰文字母。

《藍甘杏石碑》原文,英文譯本:http://www.seasite.niu.edu/thai/inscription/inscription1.htm

《藍甘杏石碑》現時係擺響曼谷國立博物館

最新版泰幣廿蚊紙,上面既人就係藍甘杏大王

第一章完
[/red]

樓主唔洗理佢 繼續啦

泰國人既祖先,以前係住響雲南、廣西一帶既。

「中國」係响1912年先出現

正確

中國 根本近百年先用
不嬲叫China cina 支那
留名
推推先
巴打繼續努力
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞