有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
尋日考完final,今日休息一日
聽日開始恢復每日出post

巴打考成點

等你
第三章 大城崛起

響十四世紀,泰國中部名義上係由 Lavo(羅渦,而家泰文叫 Lop Buri)揸莊,史稱羅渦王國。實際上呢,除咗羅渦之外,響西面嘅 Suphannaphum (而家泰文叫 Suphan Buri)響區内都好有影響力。

後來羅渦嘅王,烏通王(Uthong),同 Suphannaphum 嘅城主結為姻親。為咗住得更近 Suphannaphum,為咗忘記以前向高棉稱臣嘅屈辱歷史,為咗逃避響羅渦流行嘅天花疫症,烏通王就響公元一三五一年,響羅渦東南四十公里建立新嘅都城,叫 Phra Nakhon Sri Ayutthaya。Ayutthaya 呢個名,係來自《羅摩衍那》入面羅摩嘅出生地 Ayodhya,意思係「不可戰勝」。雖然個城改咗個咁吉利嘅名,不過響將來,呢個城會被緬甸人攻破兩次。另外,當地人當時唔會叫座城做 Ayutthaya,而只會叫做 Phra Nakhon,Phra 來自梵語 vara,意思係「偉大」,Nakhon 來自梵語 nagara,意思係「都城」,加埋就係「偉大都城」,簡稱「大城」。因為噉,烏通王就成為大城王國(Ayutthaya Kingdom)嘅開國君主。

可惜,經過一系列瑣屑無聊嘅宮廷政變之後,響1409年,當時嘅Suphannaphum 嘅城主登基,並且趕走咗烏通王嘅後裔。之後,就建立咗 Suphannaphum dynasty,無驚無險噉統治咗個半世紀,直到1548年,Maha Chakkraphat 繼位。

羅渦城内嘅高棉式神廟

泰國中北部地圖
幾年前由北部一路南下去過sukhothai再一路落去ayutthaya 睇晒d古蹟歷史公園
一個香港人都冇
lm
幾年前由北部一路南下去過sukhothai再一路落去ayutthaya 睇晒d古蹟歷史公園
一個香港人都冇

因為治安問題,我唔係好敢去秦國
一個香港人都冇

因為治安問題,我唔係好敢去秦國

日間係多人地方活動 夜晚食完飯早D返去酒店 唔去燈紅酒綠地方
做到呢幾點應該冇乜事
Maha Chakkraphat 呢個名嘅意思就係「大帝」,雖然依家嘅史學家都唔會當佢真係一個大帝嘅,純粹係因為佢自大自戀先自會改個噉嘅名。

響1546年,「大帝」個阿哥駕崩,「大帝」個侄繼位,而「大帝」嘅阿嫂就做攝政王。不過姣婆守唔到寡,阿嫂想佢嘅情夫做泰王,於是就殺咗自己個仔,等個王位空出來。有個來自彭世洛(Phitsanulok)嘅貴族睇唔眼,於是就叫「大帝」一齊殺咗呢對姦夫淫婦,代價就係捧阿「大帝」做泰王。

假如你唔知彭世洛響邊,你可以睇返上個post幅地圖。實際上,自從素可泰(Sukhothai)響15世紀臣服於大城之後,素可泰嘅貴族都搬咗去彭世洛,原因係為咗避開來自緬甸同埋清邁嘅軍事騷擾。係,我一直都唔記得講,清邁好早以前已經獨立建國,史稱蘭納王國(Lanna Kingdom)。
好睇
正 支持爸打!
留名 遲啲學泰文 想去泰國exchange
好正
以前泰國曾經同中國有領土接壤
嘩,又屈泰國人。自古係中國人

咁樣反證左泰國人自古土地比支人食撚左囉
嘩,又屈泰國人。自古係中國人

咁樣反證左泰國人自古土地比支人食撚左囉

自古當然唔係中國人
但祖先有漢人血統不爭事實
Btw fb睇到條片
泰國女女其實都好靚 質素唔會輸港女
Btw fb睇到條片

但整容都多
Btw fb睇到條片

但整容都多

有無睇個條 囡囡因爲無榴連食所以喊個條?
Btw fb睇到條片

但整容都多

有 泰妹性格黎
Btw fb睇到條片

但整容都多

有 泰妹性格黎

佢好正
知唔知乜水?條仔係真係佢男友?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞